Vi fick problem med att regn tränger in genom fasaden under ett pågående slagregn och upptäcker en gammal vattenskada. Vi har en villa med stående plankstomme från 1939. Det är idag tegel som yttersta skikt , men är original ett putsat hus. Det blir till att byta fasad på huset då teglet och fogarna var bortom räddning. Det blir tyvärr snabba ryck, och vi kommer få lösa problemet helt enkelt. Den nya fasaden kommer bli stående träpanel (efter många om och men). Det är ett ekonomiskt och praktiskt beslut eftersom vi känner oss mer bekväma med att göra det själva.
Den stora frågan som vi ställer oss är om vi ska passa på att tilläggsisolera eller inte? Att det går är jag helt med på. Det hade blivit en diffusionsöppen konstruktion och allt vad det innebär. Men måste man? Är det rent av oansvarigt att inte göra det? Kan någon säga något om vi inte gör det? Är det kanske bättre att lägga pengarna på ett miljövänligare uppvärmningssystem och låta huset läcka lite? Har fjärrvärme idag, så inte det värsta, men är inte precis självförsörjande. Vad är en bra lösning om man idag är ganska nöjd med komforten, men vill optimera på de ”rätta” ställena utan att behöva ha dåligt samvete för miljön?
Svar:
Man brukar säga att tilläggsisolering av fasader är bland det svåraste att räkna hem. Men i ert fall skall ni ju ändå göra om fasaden och om det är något tillfälle man skall passa på är det väl kanske då? I Energiboken kan läsa på lite mer inför tunga beslut. Bland det viktigaste är att klimatskalet blir vindtätt, mest energiförluster blir det när det blåser. Tänk också på att utseendet efter tilläggsisolering påverkas av hur fönstren sitter i fasaden och taköverhäng med mera.
Är en oberoende, ideell förening som jobbar för skydda, vårda och bevara byggnader och bebyggelsemiljöer från alla tider. Det gör vi genom att skapa opinion, sprida och förmedla kunskap om byggnadsvård, beprövad byggnadsteknik och hållbart byggande.