Isolera eller inte? Hus med plankstomme från 39.

Vi fick problem med att regn tränger in genom fasaden under ett pågående slagregn och upptäcker en gammal vattenskada. Vi har en villa med stående plankstomme från 1939. Det är idag tegel som yttersta skikt , men är original ett putsat hus. Det blir till att byta fasad på huset då teglet och fogarna var bortom räddning. Det blir tyvärr snabba ryck, och vi kommer få lösa problemet helt enkelt. Den nya fasaden kommer bli stående träpanel (efter många om och men). Det är ett ekonomiskt och praktiskt beslut eftersom vi känner oss mer bekväma med att göra det själva.

Den stora frågan som vi ställer oss är om vi ska passa på att tilläggsisolera eller inte? Att det går är jag helt med på. Det hade blivit en diffusionsöppen konstruktion och allt vad det innebär. Men måste man? Är det rent av oansvarigt att inte göra det? Kan någon säga något om vi inte gör det? Är det kanske bättre att lägga pengarna på ett miljövänligare uppvärmningssystem och låta huset läcka lite? Har fjärrvärme idag, så inte det värsta, men är inte precis självförsörjande. Vad är en bra lösning om man idag är ganska nöjd med komforten, men vill optimera på de “rätta” ställena utan att behöva ha dåligt samvete för miljön?

Svar:

Man brukar säga att tilläggsisolering av fasader är bland det svåraste att räkna hem. Men i ert fall skall ni ju ändå göra om fasaden och om det är något tillfälle man skall passa på är det väl kanske då? I Energiboken kan läsa på lite mer inför tunga beslut. Bland det viktigaste är att klimatskalet blir vindtätt, mest energiförluster blir det när det blåser. Tänk också på att utseendet efter tilläggsisolering påverkas av hur fönstren sitter i fasaden och taköverhäng med mera.

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

    OBS! Lägret i Näverkärr är nu fullt.
  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, men inte alltid specifika dieter. Var noga med att ange vad du har för matpreferenser så att lägret kan ta ställning till om det går att ordna.
    Observera att du behöver vara medlem i föreningen för att kunna delta på något av våra läger. Här kan du läsa mer om medlemskapen: https://byggnadsvard.se/medlem/medlemskap
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

april 2020
maj 2020
maj 03 2020

Jättegrönt

Friluftsmuseet Gamla Linköping, Tunnbindaregatan, Linköping, Sverige
Inget evenemang hittades!
Visa fler