Golvisolering markplan

Hej,
Vi har ett torp byggt runt år 1800. Torpet står helt kallt under vintersäsong men när vi är på plats under höst och vår eldar vi så det blir varmt.
Undergolvet i hallen har sedan länge gett med sig och rasat ner på marken. Nu vill jag isolera golvet och undrar vilken konstruktion samt vilka materialval ni rekommenderar.
Då stugan ligger otillgängligt till vill undvika att släpa ut allt för mycket tungt material. Min tanke är att öppna golvet ovanifrån så att jag kommer åt någorlunda ordentligt. På undersidan av golvbalkarna tänkte jag montera plank eller panel cc400 mm. Sedan lägga i asfaboard på panelen ovanifrån samt och täta mellan board och golvbalk. Som isolering tänkte jag använda cellulosabaserad isolering som jag sett att ni rekommenderar i andra inlägg. Ovanpå lägger jag sedan tillbaka det gamla golvet.
Fungerar de materialen och den konstruktionen? Golvbalkarna har olika mått, vilket isoleringsdjup rekommenderar ni?
Tacksam för svar😊

Svar:

Det framgår inte riktigt vilken typ av golvkonstruktion det är. Men gemensamt för de olika konstruktionerna är att det är viktigt att vindtäta mot ytterväggar/grundens yttermur. Det görs med tex lera eller vindtät duk. Anledningen är att man inte vill ha kalla golv eller att varm sommarluft kommer in under golvkonstruktionen och kondenserar. Spontant tycker jag asfaboarden kan ersättas med spontad panel hela vägen och ytterligare en vindtät duk under isoeleringen i facken. Isoleringen bör vara måttlig. Läs mer i artikeln På säker grund.

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

    OBS! Lägret i Näverkärr är nu fullt.
  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, men inte alltid specifika dieter. Var noga med att ange vad du har för matpreferenser så att lägret kan ta ställning till om det går att ordna.
    Observera att du behöver vara medlem i föreningen för att kunna delta på något av våra läger. Här kan du läsa mer om medlemskapen: https://byggnadsvard.se/medlem/medlemskap
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

april 2020
Inget evenemang hittades!
Visa fler