fbpx

Golvisolering markplan

Hej,
Vi har ett torp byggt runt år 1800. Torpet står helt kallt under vintersäsong men när vi är på plats under höst och vår eldar vi så det blir varmt.
Undergolvet i hallen har sedan länge gett med sig och rasat ner på marken. Nu vill jag isolera golvet och undrar vilken konstruktion samt vilka materialval ni rekommenderar.
Då stugan ligger otillgängligt till vill undvika att släpa ut allt för mycket tungt material. Min tanke är att öppna golvet ovanifrån så att jag kommer åt någorlunda ordentligt. På undersidan av golvbalkarna tänkte jag montera plank eller panel cc400 mm. Sedan lägga i asfaboard på panelen ovanifrån samt och täta mellan board och golvbalk. Som isolering tänkte jag använda cellulosabaserad isolering som jag sett att ni rekommenderar i andra inlägg. Ovanpå lägger jag sedan tillbaka det gamla golvet.
Fungerar de materialen och den konstruktionen? Golvbalkarna har olika mått, vilket isoleringsdjup rekommenderar ni?
Tacksam för svar😊

Svar:

Det framgår inte riktigt vilken typ av golvkonstruktion det är. Men gemensamt för de olika konstruktionerna är att det är viktigt att vindtäta mot ytterväggar/grundens yttermur. Det görs med tex lera eller vindtät duk. Anledningen är att man inte vill ha kalla golv eller att varm sommarluft kommer in under golvkonstruktionen och kondenserar. Spontant tycker jag asfaboarden kan ersättas med spontad panel hela vägen och ytterligare en vindtät duk under isoeleringen i facken. Isoleringen bör vara måttlig. Läs mer i artikeln På säker grund.

keyboard_arrow_up