fbpx

Invändig lerklining på äldre kalkputsvägg?

Finns det några problem med att lerklina inomhus på en tidigare kalkbruksputsad vägg ? Är lera utanpå kalkputs kompatibelt?
Innerväggens yta är blandad med släta och väldigt grova ytor här och var, de största hålen tänkte jag mura igen med någon form av kalkbruk (hydrauliskt B eller C?).
Tanken är sen att göra spår för att sätta lodräta träribbor på ca 40-50cm avstånd och sen fästa galvat hönsnät i dessa och grovputsa/finputsa. Finns det någon nackdel med det eller finns det något smartare sätt?

Svar:

Att lägga på en lerputs på en kalkputsad yta går bra. Oftast behöver man ingen sk. putsbärare (ribbor, nät) utan man lägger på en lerputs direkt.
Dock blir aldrig slutresultatet bättre än underlaget så om underliggande puts är så dålig/  smulig/ lös så måste man kanske ha hjälp på vägen.
Är kalkputsen väldigt dålig så kan det vara en tanke att ta bort allt ner till fast underlag och sedan bygga upp igen. Då kan du välja en lerputs från grunden. Observera att svaret baseras på teknisk möjligheter och tar inte hänsyn till ev. antikvariska synsätt/ tolkningar.
Är putsen halvbra, likt det som du faktiskt beskriver, så skulle jag rekommendera att du lagar de största hålen med ett luftkalkbruk, lägger sedan en reveteringsmatta (vassmatta) på väggen och putsar med lera. Ett lager grovt och ett lager fint borde vara tillräckligt.
Både reveteringsmatta och lerputser finns nu på marknaden så det ska du nog hitta ganska lätt. Följ sedan leverantörens anvisningar om du inte har erfarenhet av liknande arbeten innan.
keyboard_arrow_up