fbpx

linoljefärg på alkydoljefärg?

Hej! Vi har tagit över ett hus, byggt på andra halvan av 1800-talet. de förra ägarna har uppgett att de målade om på 90-talet med en alkydoljefärg. På tre fasadsidor sitter färgen ganska bra, den är dock krackelerad, alla gamla färglager är nog kvar. På söderfasaden sämst, den tänker jag låta skrapa trärent.
Jag vill gärna måla med linoljefärg, men vill inte låta skrapa ner all gammal färg, huset är 300 kvm, det blir väldigt dyrt.
Vågar jag måla med linoljefärg ovanpå befintlig färg, bara tvätta och skrapa ner det som är löst? Mina alternativ är annars att måla med en alkydoljefärg igen, dvs modern färgtyp. Allt trä är i gott skick, takfoten är stor så fasaden blir sällan blöt.
Hur skulle ni tänkt?

Svar:

Bland det värsta att svara på, när man inte vill ta bort all färg. Det kan gå bra och det kan också gå åt fanders. Jag tror att det är lika med en modern färgtyp som med linoljefärg. Och färgtillverkaren brukar bara vilja garantera resultatet om man använt deras färg rakt igenom.

Så jag kan bara rekommendera att ta bort all färg för säkerhets skull. Även om det är ett jättejobb så är det inte roligt om man målar upp en massa färg, som ger ett dåligt resultat.

keyboard_arrow_up