fbpx

Inreda vind på torp

Vi har ett gammal torp (sannolikt från slutet av 1800-talet) , som vi använder som fritidshus och långsamt försöker rusta upp. Indraget vatten, el och avlopp saknas. Vi eldar i rör- och vedspis under de delar av året vi är där, men huset står ouppvärmt på vintern. På vinden finns en gavelkammare som används som sovrum under sommaren, men halva vinden är oinredd. Vi planerar nu att inreda resten av vinden för att kunna nyttja hela ytan, men vi är osäkra på hur vi ska gå tillväga på bästa sätt.

Vi väljer mellan att använda samma princip som gavelkammaren, dvs behålla den låga takhöjden vilket lämnar gott om plats för luften ovanför att cirkulera eller att istället låta innertaket gå upp i nock.
Vi la om taket nyligen och det består nu av tegel, läkt, takpapp, oljehärdad board, faltak.
Invändigt tänker vi oss att sätta distans för luftspalt på ca 25mm, därefter masonit/träfiberskiva, ångbroms och pärlspont.
Alternativt; vindpapp, distans, masonit/träfiberskiva, 45 mm träfiber isolering, ångbroms, pärlspont.
Vi är lite oroliga för fukt eftersom tomten är ganska skuggig och fuktig, å andra sidan har vi ju inget rinnande vatten så därför ingen dusch etc.
Vi har inte bestämt oss om vi ska isolera, gavelkammaren är isolerad med kutterspån, men eftersom vi inte har något behov av att vinterbona huset så kanske det är bäst att avstå? Ska vi använda vindpapp utöver ångbroms? Låter det som rimliga lösningar?Väggarna kommer vi antagligen att lerklina eller så sätter vi pärlspont även där.Är det något annat vi bör tänka på i planerandet?

Svar:

Ni hittar svaren på denna fråga i artikeln vindsisolering och vindsinredning. Även om vinden fungerar bäst som den är så finns det en poäng att isolera, temperaturskillnaderna på vinden blir mindre och huset blir mer energieffektivt och blir därmed mer miljövänligt. Och i framtiden har ni och kommande ägare möjlighet att använda hela vinden som bostadsyta.

I alla fall är det bra att mäta luftfuktigheten regelbundet med en hygrometer, om det skulle visa sig att det blir för fuktigt vintertid (se tabell i artikeln På säker grund) kan ni åtgärda i efterhand med justerad ventilation eller små luftavfuktare, s.k. torrbollar.