fbpx

Hur underhåller och skyddar vi ett gammalt omålat plåttak?

Vi har en liten bod med ett plåttak som är i behov av underhåll. Taket är från andra halvan av 1800-talet och det ser ut som om det aldrig varit målat och vi vill gärna behålla det omålat om det är möjligt. Det är enkelfalsat och plåtarna har måttet 60×120 cm. Som ni ser på bilderna är det ganska rostigt. Det läcker inte mer än på ett ställe och det är i en fals. Hur ska vi behandla taket för att skydda och bevara det och hur tätar vi på bästa sätt läckan i falsen?

Svar:

Det beror lite på om det gäller förzinkad plåt som är ommålad med rostfläckar eller gammal järnplåt. Jag anar att det är galvaniserat och delvis rostigt. Hur falser skall åtgärdas går ej att svara på utan att se dem på plats, kontakta ett lokalt plåtslageri med erfarenhet av äldre plåttak. Eller täta den med fogmassa / en tätande färg, ”Waterproof” är en lämplig produkt.
Även om galvade plåttak kan hålla länge, speciellt om de inte är skuggade av träd i närheten som skräpar ned med växtrester som kan binda fukt, så är ändå livslängden begränsad. Falsarna är den svagaste punkten. Med regelbundet underhåll förlängs livslängden. Vill man bevara kulturhistoriskt så kan taket målas med Linoljefärg, dock måste galvad plåt grundmålas med en alkaliksäker grundfärg (zinkrik primer). Rost stålborstas och målas med rostskydds färg.

Mer att läsa finns på Byggnadsvårdsföreningens hemsida, bland annat i artiklarna Den femte fasaden och Underhåll av plåttak. Om man vill fördjupa sig ännu mer finns skrifterna Byggnadsplåt och -smide från Statens fastighetsverk och Järnplåt, anvisningar för underhåll och reparation.

Frågan är besvarad av Stefan Lardner, Roslagens plåtkonsult AB

keyboard_arrow_up