20 Hyvää Joulua önskar: Katarina Hanell

Foto: Katarina Hanell 2021 katarinasoldhouse

Jul vid husets hjärta anno 1858

Jag sitter i vårt stora lantkök vid Gamla Sjökullas vedspis. Tänk att det redan är 164:e julen som den värmer huset och folket som har bott här. För vår del blir det den 13:e julen här och fortfarande är vi nöjda med de flesta lösningar.

 

”Ändra inte det som fungerar” var ett motto vi hade under restaureringens gång. Det följde vi också vad gäller spisen – det fanns en plan att mura om med mindre vedspis och kombinera med elspis. Men sotaren konstaterade att den fungerar perfekt trots sitt anskrämliga yttre. Så elspisen fick flytta invid diskbänken och 60 cm arbetsyta förvann. Just då var jag orolig hur köket skulle fungera praktiskt: skulle det finnas tillräckligt med arbetsyta? Vi ville ju även i övrigt bevara känslan av gammalt lantkök, trots alla krav på modern funktion.

Foto: Katarina Hanell 2021 katarinasoldhouse

Oron var helt onödig – ett stort kök med många bord har massor avställningsyta. Förutom matbord och ett extra slagbord, fungerar mina farföräldrars lilla kammarbord som köksö och vid den gamla soffan finns ett stort bord för ”allt”. Det var pyssel- och läxbord när barnen var små. Nu är det ibland mitt arbetsbord, men så här i juletid står glöggen, glasen och tillbehören framdukade hela tiden.

Gamla Sjökullas jul är ganska återhållsam på gammaldags sätt. Vi tänder ljusstakar i alla fönster, det ser härligt ut ner mot den mörka byvägen. Förövrigt består pynten mest av gröna kvistar, mossa och julstjärnor. Och så byter vi ut broderade blomdukar till naturfärgat linne. Och änglar, mest änglar – även om någon tomte får krypa fram dagen före julafton.

Vi beslöt att behålla husets ursprungliga rumsindelning. Det betyder att salen fortfarande är en sal som står oanvänd och sval till vardags. Till julen öppnar vi upp och då känns det extra festligt även för ”hemfolket”. Under julhelgen känns det extra lyxigt att ha så stora rum som vårt kök och vår sal – vi behöver inte begränsa antalet nära och kära som bjuds in. Och gemenskapen är ju ändå det viktigaste med julen, år 2021 i ett hus anno 1858.

Foto: Katarina Hanell 2021 katarinasoldhouse

Katarina Hanell, marknadsförare och husräddare och medlem i Svenska byggnadsvårdsföreningen. Följ Katarinas konto: katarinasoldhouse på Instagram!

 

>>>Se hela julkalendern här<<<