Redan på lite håll kan man ana ljus genom de imbeklädda fönstren på längan som ligger lugnt under det lite tunga snötäcke som dalade under dagen.
Lugnet hade nog redan infunnit sig. Det lugn som man inte kan sätta fingret på, men som är en del av känslan av jul. En byggnadsvårds idyll, ett ögonblick där man kan stoppa tiden genom kameralinsen. Men…
Vi skulle ha varit färdiga, kommer vi att bli färdiga, vi måste bli färdiga.
Kisar man kanske man kan se hur det kommer att bli. Med levande ljus, amaryllisar som, med den självklarhet som bara amaryllisar har, tornar och en julgran som doftar…julgran. Men just nu är det bygglampor och doften av våt lera som är allmänrådande. Ingen doft som på något sätt är negativ, tvärtom så är det en doft som i sig skapar lugn en bra känsla i ett hus. Men inte 13 dagar innan jul! Vi måste bli färdiga! För det måste man, man måste vara färdig! Eller?
Byggnadsvårdande innebär i somliga skede ett kaos, ett kreativt kaos där i bästa fall handens kunskaper leder oss fram i den djungel av brus som finns runt oss. Goda råd, mindre goda råd, reklam, måsten och önskningar. Det bruset. Men vi måste inte bli färdiga, vi ska inte bli färdiga. Vi ska inte bli färdiga.
Ingen färg på väggarna, inga socklar. Men delar av golvet är såpskurat och vi har stängt in oss tillsammans med värmen från sättugnen. Granen doftar gran, vi samlas och är i stunden. Amaryllisen tronar stolt och jag hoppas att denna julen kan ni lägga några måsten till sidan en stund. Stoppa tiden genom att vara där ni är, även om ni inte är färdiga.
En synnerligen god byggnadsvårdsjul önskas er alla.
Henrik Nilsson, Murarmäster och styrelseledamot i Svenska byggnadsvårdsföreningen. Följ Henriks konto: hnbyggnadsvard på Instagram!
>>>Se hela julkalendern här<<<
Jag är murare sedan 30 år tillbaka med egen verksamhet och det är som murare jag hittade kärleken till gamla hus. När jag jobbat i några år fick jag upp ögonen för saker man kunde ställas inför när man arbetade i gamla hus: Varför fungerade inte de nya produkterna som översvämmade byggmarknaden? Varför var husen byggda på liknande vis, fast de inte låg i närheten av varandra?
Snart insåg jag att för att närma mig husbyggnadsprinciperna fick jag leta i helheten under den period som husen byggdes. Hur levde folk och vad levde de av? Vilka material fanns att tillgå?
Jag är aktiv i ett flertal lokala föreningsnätverk och inser att de lokala skillnaderna som finns i landet är viktiga. Länsombud i Svenska byggnadsvårdsföreningen är viktiga av just den anledningen. Vi kan hjälpa till med ett av de första och bästa hjälpmedlen för att åstakomma bättring – studiet av vår egen lokala/regionala byggnadskonst.