fbpx

Hygroskopiska isoleringsskivor för invändig isolering av tak?

Frågeställare: Åsa i Hållnäs
Jag har en fråga om tak- och väggisolering i en arbetslokal/verkstad på en fd höskulle. Bakgrund: Vi har inrett en lada från 40-talet för användning vår/sommar/höst för scenkonst mm. Vi skulle vilja förlänga säsongen något och isolera vissa delar, som vi kan värma upp. Det behöver inte bli vardagsrumsvarmt, bara så det går att jobba där under oktober och april, typ. Framför allt är det en del av taket som skulle behöva isoleras invändigt. Det finns ytterväggar också i lokalen, men taket är en större yta att tackla. Taket: Vi har varit uppe på taket när vi bytt vindskivor, satt in takfönster samt bytt några takpannor (tegel) och noterade att pannorna ligger direkt på planktaket (som är i bra skick), utan papp. Vi skulle gärna vilja ha koll på taket, så vi snabbt kan upptäcka om det börjar läcka någonstans.

Planen: Vi skulle vilja isolera taket i den centrala delen av ladan, helst med något hållbart material och utan innertak, det senare dels för att spara tid och pengar men också för att snabbt se en läcka. Finns det en styv isoleringsskiva, som kan fungera som både isolering och innertak, som vi kan skruva upp som den är? Och alltså få dubbla funktionen av både isolering och innertak? Vi har tidigare lerklinat en del, och har nu fått för oss att vi kanske kan hitta en typ av fuktbuffrande skivmaterial som vi kan lerklina på, skruva upp (med distanser mellan planktak och isolering, för luftspalt) och sen lerklina lite extra i skarvarna. Måla med typ äggoljetempera, vilket vi använt förr. Ingen plast. Är vi helt ute och cyklar? Har någon gjort något liknande? Tacksam för råd!

Svar:
Parallelltaksisoleringar döljer alltid underliggande konstruktioner i någon mån och skador kan växa till sig utan att det märks. Om man som ni väljer en tunn isolering utan tätskikt kommer den eventuella skadan att synas innan den har blivit stor och kan åtgärdas i tid. I Energiboken kan ni bland annat läsa om olika isoleringsmaterial och deras egenskaper. Hur det sen kommer att fungera i praktiken beror på många faktorer, att yttertaket är tätt, luftfuktigheten i lokalen, om taket är skuggat av stora träd osv. Den här typen av yttertaksisolering tillhör tyvärr inte de klassiska byggnadsvårdskoncepten med ett känt åldrande så man får nog leta upp referensobjekt och se hur de funkar. Ett material som har dokumenterat god fuktbuffringsförmåga är träullscement som finns i skivform som går att putsa med till exempel lerputs.

keyboard_arrow_up