fbpx

Hur tänka kring ventilation av 1800-talstorp när väggar tätas med lindrev och tak isoleras?

Vi står i färd med att slita bort gammalt enris och mossa som tidigare varit intryckt bland stockarna i ytterväggarna på vårt gamla 1800-talstorp och ersätta med lindrev. Taket kommer att isoleras med träfiberisolering och vi kommer byta den gamla mullbänken mot perlitevariant. Dessa åtgärder minskar ju självdraget och därmed ventilationen i huset ordentligt, och min fråga är helt enkelt hur man ska tänka kring ventilationen i huset när detta arbete står klart?. Vi har järnspis i köket, en liten kamin på övervåningen och en lite större kamin på nedervåningen, samtliga eldstäder är kopplade till rökrör i murstocken. Bör extra ventiler sättas in i huset för att säkerställa ett gott inomhusklimat och god ventilation? Spontant känns det ju som att vi kommer täta hela stugan genom detta och att man då bör kompensera för att självdraget kommer att försvinna?

Svar:

Åtgärderna och materialen som beskrivs skall om det är rätt utfört inte ändra husets förmåga att ”andas”. Ni byter det ena hygroskopiska materialet mot det andra och om det inte finns några tätskikt och silikonlister eller liknande så bör inte konstruktionens funktion ändras förutom att det blir lite vindtätare. Om ni inte har påbörjat arbetena och det inte finns fuktrelaterade problem så kan man konstatera att ni kan komplettera befintliga material och få samma effekt som med de nya. Med lite mindre insatser.  Den största effekten på energiförbrukningen blir sannolikt den extra isoleringen på vinden och vindtätning av klimatskalet.

Sjävldraget fungerar i normala fall vintertid och när man eldar i spisarna. Under den varma årstiden får man fönstervädra. När man eldar i eldstäderna skall samma mängd luft som förbrukas i eldstäderna kunna ta sig in genom genomsläppliga dörr- och fönsterlister och ventiler. Om denna tilluft inte räcker får man ta upp extra ventiler, normalt i sovrum.

 

keyboard_arrow_up