fbpx

Hjälp att tyda fotografi

Hej, vi har ett torp (enligt uppgift byggt 1909) som på utsidan helt blivit omgjort. Vi vet att det kommer behöva göras ett takbyte och tänkte även återställa fasaden till stående panel men har en del frågor. Utifrån er expertis och dessa suddiga foton tagna ca 1920 tycker vi oss se lertegel, men är det enkupigt? Vi ser stående bondsågad panel men skulle man kunna uppskatta avstånd mellan locken? Kan vi utgå från att färgsättningen på huset troligtvis var röd slamfärg? Vi tycker oss se att dåvarande utgången/verandan hade snickarglädje men finns det något sätt vi skulle kunna se detta tydligare? Finns inga rester alls utan vi skulle vilja återställa detta. Har gråstenen varit synlig tidigare? Hur kan man gå tillväga om denna numera är övermålad? Visst verkar det vara fönster på övervåningen dvs i kattvindarna? Dessa är inte kvar idag. Vilken funktion fyllde dessa, sovplatser? Vad skulle det vänstra extra utrymmet kunnat vara? Grovingången? Det finns inte kvar idag. Ja och vi vill gärna höra annat om eventuella detaljer ni uppmärksammat som vi kanske inte nämnt. Huset heter Björnhällen och ligger utanför Valdemarsvik i Östra Eds socken.

 

Svar:

Fotografiet är tyvärr lite för dåligt för att kunna dra några större växlar. Men takutsprång och snickerier skvallrar om att huset är äldre, någon gång i slutet av 1800-talet. Många hus angavs som byggda 1909 eftersom det infördes en ny fastighetstaxering då. Taket kan mycket väl ha haft stickspån från början.

Kolla om det finns källangivelse för fotografiet, i såna fall kan ni hitta originalet och då bör man kunna se fler detaljer som till exempel om det är 1- eller 2-kupigt tegel. Vid tiden för fotografiet var båda vanligt. Om teglet inte finns kvar så kan ni köpa begagnat som är både färdigpatinerade och klimattestade – i regel billigare och framförallt klimatsmart!

Länsmuseet och hembygdsföreningar sitter ofta på en bildskatt och det är vanligt att man hittar foton där och kanske även äldre dokumentation om huset. I såna fall kanske man bland annat kan studera panelen närmare. Ju äldre desto oregelbundnare men vid den här tiden var det redan ganska standardiserade dimensioner.

Det finns flera artiklar om byggnadshistoriska undersökningar i vår artikelbank, bland annat När byggdes huset (1)När byggdes huset -arkiven ger svar? och Byggnaden som historisk källa.  Byggnadskultur nr 4 2020 handlade också om arkivsökning och den finns i skrivande stund fortfarande att köpa i vår webshop.

keyboard_arrow_up