fbpx

Hur renovera buckliga originalgolv från början av 1900-talet?

Vi vill behålla våra breda plankgolv i huset men dom är vobbliga, ingådda på vissa ställen och stora springor och vissa har färg och fernissa på dem. Hur göra? Ta loss och hyvla eller slipa dem? Vad göra åt springorna mellan plankorna?

Svar:

Det låter som att du har ett väl patinerat golv, blanka och lite knöliga golv vid kvistarna kan ge många byggnadsvårdare gåshud. Andra vill hellre att det ser nytt ut. Från byggnadsvårdssynpunkt är det befintliga golvet sannolikt av hög kvalitet och bör då sparas. Med rätt verktyg, ett brytjärn för golv, brukar det gå att demontera brädorna försiktigt för att återmontera. Man börjar med att försiktigt demontera golvlisterna. Mindre skador från spikar i sponten kan putsas och förhindrar inte återmontering. Beroende på hur brädorna ser ut på undersidan kan man ibland vända brädorna och återmontera. Helst skall kärnsidan vara uppåt. Vid omläggningen kan man banka ihop brädorna så att springorna blir mindre. Efter ihopbankning blir hela golvytan lite smalare och det kan behöva kompletteras med en bräda i samma tjocklek i ytterkant. Passa på att se över isoleringen längs ytterväggarna när du lyft golvet, läs mer i artikeln Isolering och snygga friser. Lägg inte för tajt, träet rör sig med årstiderna – stora springor på senvintern och små springor på sensommaren.

Ett lite enklare och pyssligare alternativ är att limma i smala lister i springorna som handhyvlas till golvnivån. Efter ett par års normal vård med såpskurning brukar randigheten försvinna.

Gammal färg och fernissa kan normalt sicklas bort. Om tiljorna är tjocka kan man slipa golvet men då försvinner patinan och historien också. Hyvling ger en vackrare och mer motståndskraftig yta, handhyvling är ett grannlaga arbete.

keyboard_arrow_up