Frågeställare: Kristina Björnfot
Hej! Vi har tagit över en gammal gård i nordöstra skåne. I huset finns mängder med gamla byggnadsdetaljer och vi är minst sagt nyfikna på om de kan dateras. Det är dels tapetfragmenten som vi undrar över och så dörrbeslaget. Den rosaröda tapeten har vissa handmålade delar i bården, schablonmåleri och en bröstning i mörkrött. Tyvärr återstår endast fragment av den som är synliga nu. Troligtvis finns mer bakom den blå tapeten som vi inte vill förstöra. Vänliga hälsningar, Kristina
Svar:
Hej Beklagar att det har tagit lång tid innan det nu kommer någon form av svar. Vi är många som svarar här och det är nog så att många har tyckt att den här frågan har varit ganska vansklig, och det tycker jag också måste jag erkänna. Vi börjar med dörrtrycket som verkligen är häftigt. Jag har inte sett något liknande med den nästan lite kottliknande formen. Såna här särpräglade saker kunde ibland växa fram i en lokal tradition och om man börjar titta på byggnader från omkring samma tid i ett område så kan det gå att känna igen såna här delar. Ibland kan det ha varit samme hantverkare, eller mer troligt att man inspirerades av varandra. Utifrån dörrens utseende skulle jag gissa på första halvan av 1800-talet som datering. Längre fram blev kammarlås och infällda lås allt vanligare, även om man kan träffa på smidda detaljer också. u00c4ven den stiliga schablonmålade tapeten skulle jag gissa är från ungefär samma tid. Kanske snarare lite längre fram, från 1820-1830-tal och några årtionden framåt, vilket var den period när schablonmåleri var som mest utbrett. Var rädda om tapeterna. Om man kunde låta en konservator ta fram och restaurera dem vore det fantastiskt, annars bör man låta dom sitta kvar och täckas över med minsta möjliga åverkan. Att spänna linneväv över och göra en ny schablonmålning med den gamla som förebild vore en möjlighet.
Är en oberoende, ideell förening som jobbar för skydda, vårda och bevara byggnader och bebyggelsemiljöer från alla tider. Det gör vi genom att skapa opinion, sprida och förmedla kunskap om byggnadsvård, beprövad byggnadsteknik och hållbart byggande.