fbpx

Ommålning av galvaniserat plåttak

Frågeställare: Mikaela Holm
Har fått olika svar på denna fråga… Platt tak med galvaniserad plåt från 40-talet. Färgen har flagnat (målat för sju år sedan med grundfärg och takfärg köpt i vanlig färghandel), plåten lätt rostangripen. Vad gör jag? Vilka färger använder jag? Hur mycket grundarbete behövs?? Femtio kvadratmeter känns väldigt stort just nu…:- (Det handlar om två platta utbyggnader från 40-talet på var sin sida om ett ganska vanligt tvåvåningshus från sekelskiftet).

Svar:
Det är svårt att garantera ett resultat när det finns okänd färg i botten. Värst är de fabriksmålade ytorna och nya färgflagor kommer oftast i kanten till där den gamla färgen sitter kvar. Därför bör man lägga ned lite jobb på att få bort all löst sittande gammal färg. Därefter mönjar man rostfläckar, bäst håller blymönja men idag kan man som privatperson bara köpa järnmönja. Nästa lager är en grund över hela taket som skall innehålla zinkfosfat. Slutstrykningen i önskad kulör var traditionellt linoljefärg och det har fördelen att det är förhållandevis enkelt att underhålla.
I vär artikelbank finns flera artiklar om plåttak, en av dem är: http://www.byggnadsvard.se/byggnadskultur/tak/underhåll-av-plåttak.
Riksantikvarieämbetet har digitaliserat en bra skrift om plåttak med historik och underhåll:
http://www.raa.se/publicerat/9789172095878.pdf

keyboard_arrow_up