fbpx

Hjälpmedel för färgsättning – planscher och prover

Kungsgatan 30 i Malmö, ett franskbelgiskt influerat jugendhus, ritat av Hugo Rosenberg. Se även omslagsbilden till detta nummer. Fotograf/Illustratör: Akvarell av Eric Lilius från planschen ”Malmös

Förr var det yrkesmänniskans tränade öga som förde de rätta färgkulörerna vidare vid ommålningar och restaureringar. Under de senaste decennierna har olika hjälpmedel tagits fram för att avgöra färgerna mer exakt och säkra kontinuiteten vid ommålning. På nästa uppslag finner du exempel från några av de planscher som givits ut.

Den tiden är förbi då arkitekten uteslutande med hjälp av sitt estetiskt tränade öga bestämde kulörer genom att tycka till vid omfärgning av husfasader. Renovering sker allt mer på husets egna villkor och med hänsyn till dess utformning och tidigare färgsättning. Man skrapar i äldre färglager och försöker hänföra dem till olika tidsskeden i byggnadens historia. Då gäller det att para ihop rätt och bedöma hur färgen har åldrats. Till detta behövs erfarenhet och överblick. Också kunskap om de traditionella materialen, hur de hanteras och hur de åldras, är nödvändig. Sen måste förstås också den estetiska bedömningen komma.

Under de gångna tjugo åren har vi fått åtskilliga hjälpmedel, både för historisk – estetisk vägledning och för

Intressant, eller hur?

Som medlem får du tillgång till alla våra artiklar och kan ställa frågor om byggnadsvård.
Bli medlem för att läsa vidare eller logga in nedanför.

Inget/Glömt lösenord?
keyboard_arrow_up