Herrgårdens hus är långt fler än slottsliknande huvudbyggnader och imponerande stallar. Smedjor, brygghus, badhus, torp och dass – alla berättar de om livet som levts på gården. Följ med Calle von Essen på en tur bland de avsides husen på släktgården Ulvåsa.
Ordet herrgård för mångas tankar till ett ståtligt corps de logi, kanske ett par flyglar, några djurstallar och magasin. Men en herrgård, så som den fungerat genom historien, rymmer mycket mer än så. På ägorna till en herrgård som inte styckats av hittar man oftast ett otal hus, byggda för människor, djur och alla de sysslor som utförts på gården.
Allt för många av dessa hus går ett dystert öde till mötes. Brist på pengar, tid och kanske även intresse gör att de får stå orörda tills de rasar. Om de inte rivs innan dess. Men för den som orkar lyssna berättar de här husen om livet så som det såg ut i de samhällen i miniatyr som de stora gårdarna fungerade som.
På Ulvåsa, vid sjön Borens södra strand strax utanför Motala i Östergötland, finns över femtio olika hus. Från torp och statarbostad för arbetarna på gården till badhus, brygghus och dass för såväl herrskap som tjänstefolk. En del av husen ritades och byggdes i mitten på 1800-talet av Abraham Nyström och hans söner. Nyström var en mångbegåvad bondson som föddes inte långt från Ulvåsa år 1789 och under sin livstid hann bygga eller bygga om över 200 kyrkor, slott och herresäten runt om i Sverige. Här lämnas inga hus åt sitt öde. Ett helt tak räcker långt och i väntan på idéer om nya användningsområden och/eller hyresgäster får husen den omsorg de behöver för att stå kvar i många, många år till. På nästa uppslag ser du några av dem.
Är en oberoende, ideell förening som jobbar för skydda, vårda och bevara byggnader och bebyggelsemiljöer från alla tider. Det gör vi genom att skapa opinion, sprida och förmedla kunskap om byggnadsvård, beprövad byggnadsteknik och hållbart byggande.