fbpx

Hemvändarnas hus Gransås i Ingelstad, Konga härad i Småland

Matthias och Birgitta har flyttat hem till Småland. Här har de hittat ett hus som motsvarar deras behov och drömmar – sedan de flyttat trappan, inrett övervåningen och byggt ut verandan.

Sju hus finns på detta torp, det blir sju tak att underhålla. Fotograf/Illustratör: Ulf Lindahl

För åttio år sedan kom Ljungkvist hem från Amerika och slog sig ner på torpet Gransås under Hörda by i Östra Torsås socken, Konga härad. Han rev den gamla torpstugan och byggde med hjälp av en snickare ett modernare hus i villastil. Det var 1922.
Virket kom delvis från det gamla huset och säkert från andra hus också. Man var sparsam med resurserna på den tiden. Taket i det ena rummet på bottenvåningen är av breda ålderdomligt handhyvlade brädor och väggarnas stående timmer bär spår efter att tidigare ha använts liggande i en knuttimrad »linbasta« i närheten.

Här bor nu Matthias Hackenkamp och Birgitta Gabrielsson och deras dotter Manda. Båda arbetar i Växjö, där dottern går i skola. Resorna blir många, men idag står de två bilarna under lidertaket, det är söndag.
Huset har fyra rum och kök på väl utnyttjade 100 kvadratmeter. Mattias och Birgitta köpte det 1985 och har bott här sedan 1986. De två första åren räckte bottenvåningen. De gjorde själva nödvändiga reparationer och målning. Senare anlitade de en arkitekt, Sven Karlsson i Växjö, som i flera etapper har givit råd och ritat. Det ledde till att den smala trappan och skafferiet flyttades från det trånga och mörka köket. I rummet intill placerades badrummet och en bekväm svängd trappa.

Då den gamla trappan revs, blev det plats för ett köksfönster även mot öster. Pärlspontstaket behöll de. Köksdörren tog de från vinden – dörrarna i köket håller tre olika höjder, så det var väl inte första gången det byggdes om med återanvända delar. Under pappen i rumstaken fanns bräder av tre olika sorter.
De gamla innanfönstren fick vara kvar och hängdes på gångjärn, i övervåningen lät de nytillverka innanfönster. Fönstervred av gammal modell fanns att köpa och nya fönsterfoder nästan på pricken lika de gamla hittade de på en liten brädgård i Ingelstad.

Ulf Lindahl

4/2002

keyboard_arrow_up