fbpx

Här är årets byggnadsvårdsläger!

Dagen är äntligen här, nu kan vi äntligen presentera 2022-års byggnadsvårdsläger. Notera att du inte kommer att kunna anmäla dig förrän tidigast lördag 29 januari, kl. 10:00. Fram tills dess kan du från och med nu kika på varje läger och hinna fundera vilket eller vilja du skulle vilja gå på.

För första gången håller Österbybruks herrgård trädgårdsläger med start i mitten av maj. Årås hälsar åter välkommen till ett läger späckat med olika hantverksmoment. Och på Malingsbo herrgård är man nu färdig med kakelugnsrenoveringarna för den här gånger och bjuder istället in till murningsläger!

Stigens herrgård och Gysinge Centrum för Byggnadsvård är nykomlingarna i år, i varje fall som byggnadsvårdsläger. Men Stigens herrgård spårar sina anor tillbaka till 1820-talet, men det är under mitten av 1970-talet som det verkligen börjar hända saker. Då köper Folke Stigen gården och totalrenoverar den för två miljoner kronor, och det 1975! Gysinge känner nog de flesta av oss till, inte minst genom butiken på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Men det är i Gästrikland som det verkliga centrum ligger, här får du i år prova på pappspänning, fönsterrenovering och mycket mer. Stora Ekholmen är åter tillbaka och i år fortsätter arbetet med att väcka ön ur sin törnrosasömn, bland annat genom återskapandet av en stenkällare.

Österbybruk öppnar portarna igen den 26 juni, då välkomnar man till ännu ett av sina populära kalkläger. Efter två säsongers uppehåll är nu Jamtli äntligen tillbaka. Här kommer man att se över både spån- och brädtak samt pappspänna och måla. Även på Näverkärr har du möjligheten att prova på pappspänning, men även tapetsering och målning med linolja.

Säsongen avslutas som den började: på Österbybruk. Och då återkommer även det populära målerilägret, i år får du prova på både interiört och exteriört måleri.

2003 hade vi läger i bland annat Myckelgensjö i Örnsköldsviks kommun. Vad gör deltagarna på bilden tro?

Byggnadsvårdslägren 30 år

Som du säkert redan läst firar våra byggnadsvårdsläger 30 år i år. Vi kommer självklart uppmärksamma jubileet löpande under året. Du har väl inte missat att vi har en Youtube-kanal? Där hittar du bland annat små filmer från våra byggnadsvårdsläger, sen hittar du säkert en massa annat smått och gott också.

keyboard_arrow_up