fbpx

Lumpapp utan lera eller bara tunt lerlager?

Vi har en stuga på från 1800-talet med timmerstomme. Vi använder det på sommaren men har nyligen fixat skorstenarna så vi kan elda och iallafall vara där ute dagtid på vintern. Genomgående i huset har man tapetserat rakt på timmerväggarna vilket verkar gått bra så tillvida att vägarna är hela om än att det lossnat och buktar på sina platser.

Nu ska vi ordna till i en hall-del mellan kök och badrum. Vi undrar om det finns några uppenbara nackdelar med att klistra lumpapp direkt på väggen (där gamla lerkliningen sitter fint i sprickorna) mer än att lerans drag-skyddande effekt uteblir? Om lera rekommenderas, går det att köra ett lager på 1,5 cm och inte göra någon finputs för att sen lumpappa? Eller ökar tjockleken hållbarheten något?

Svar:

En lerklinad vägg och en pappspänd vägg är båda vindtätande. Leran kan eventuellt bidra med lite mer värmetröghet och fuktbuffrande egenskaper men om det bara är en mindre del av huset är nog skillnaden försumbar. Så i detta fall är nog pappspänning det enklaste alternativet.

keyboard_arrow_up