fbpx

Grattis Handtryckta tapeter, Årets byggnadsvårdare!

Vändspikning var ett vanligt sätt att sätta upp tapeter i timrade hus. FOTO: Hannes Granberg

Den 19 oktober samlades föreningens styrelse och kansli i Boktryckarbostaden på Skansen i Stockholm för utdelningen av Årets byggnadsvårdare. Utmärkelsen gick i år till Mats Qvarfordt, Sara Lundström och Trevor Burbeck på Handtryckta tapeter Långholmen AB.

Mats, Sara och Trevor har tillsammans drygt 40 års erfarenhet av hantverket men utmärkelsen går, enligt dem själva, inte endast till företaget.

– Att få ett sådant här pris är verkligen hedrande, men det går framför allt till våra kunder. Det är ju de som är de verkliga byggnadsvårdarna. Det vi gör är att förvalta kunskapen och hjälper till att förverkliga drömmar, säger Mats.

Ett tapetpussel

Företaget, som specialiserat sig på rekonstruktion och nytryck av gamla tapeter, har ett speciellt arbetssätt. Kunderna inkommer ofta med små smulor, mindre fragment, av en tapet. Det återskapas därefter hos Handtryckta tapeter.

– Oftast går det att pussla ihop tillräckligt med mönster för att vi ska kunna återge mönstret exakt. Men ibland får vi också jämföra med andra liknande tapeter och så skissar vi på ett mönster av hur tapeterna troligen såg ut, berättar Sara Lundström.

Fransk tapet på Skansen

Vid en restaurering av salen i Boktryckarbostaden ­återfanns fragment av en tapet från 1800-talets första hälft tryckt på linnelumppapper. Skansen kontaktade Handtryckta tapeter som återskapade den tapet som nu sitter i salen där prisutdelningen ägde rum.

– Det här mönstret är väldigt spännande. Det trycktes i Frankrike redan under 1790-talet hos en tapetmakare som hette Le Réveillon. Mönstret blev populärt och började tryckas av andra med små variationer och vi hittar det uppe i Västerbotten ända in på 1820-talet säger Mats och fortsätter:

– På den tiden kunde man inte tillverka papper på rulle utan man gjorde det i ark, som sedan limmades ihop med harlim innan det stämpeltrycktes. Tapeten som sitter här nu är samma material som för 300 år sedan och den är även uppsatt på samma sätt genom vändspikning.

Hela prisutdelningen och en längre intervju med ­Hand­tryckta tapeter hittar du här

keyboard_arrow_up