fbpx

“Nya” hus att kämpa för

Blogg, Debatt & krönika

Varför kämpar Svenska byggnadsvårdsföre­ningen för stora betonghus som inte ens är 50 år gamla? Fastigheten Hästen 21 är byggt 1973 och ligger mitt i den anonyma och storskaliga bebyggelsen i Stockholm City. Arkitekten var Bengt Lindroos och ­tittar man lite närmare så finns kvalitéer i arkitekturen som höjer byggnaden och utgör en viktig årsring i stadsväven. Därför är den klassad som särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. 

Men det är inte det enda skälet att vi kämpar för denna byggnad. Byggnadsvård handlar också om hushållning med resurser. Och detta är ett uppseendeväckande exempel på att man river ett fullt fungerande hus med all sin inve­sterade energi och bygger ett nytt energi- och betong­slukande hus på samma plats. Miljökonsekvensbeskrivningen fastslår att det tar 120 år innan man har räknat hem miljöskadan, och att man avbryter en frisk livscykel i förtid! Alla byggföretagens vackra ord om hållbarhet, miljömärkningar och resurshushållning blir fullkomligt innehållslösa och ingen kommun ­eller byggföretag borde kunna försvara detta nu när vi är mitt i en klimatkris.

SBF har överklagat rivningen av kvarteret Hästen 21 i flera instanser sedan 2018. Utöver att en rivning strider mot flera paragrafer i PBL, riksintresset för Stockholms innerstad med Djurgården och därmed miljöbalken 3 kap 6§ med mera, strider den också mot de nationella miljökvalitetsmålen God bebyggd miljö och Begränsad klimatpåverkan samt EU:s avfallsdirektiv. 

Byggherrar, exploateringskontor och många politiker som samarbetar med byggindustrin beklagar sig över att ärenden blir försenade genom alla överklaganden. Uppenbarligen har beslutsfattarna inte läst, eller inte förstått de lagar och regelverk de ska följa. Eller så hoppas de att ­deras projekt ska gå ­under radarn för att tillfredsställa byggindustrins vinst­maskin. Vi efter­lyser en ­rejäl kompetenshöjning i alla led, från politiker och beslutsfattare ner till byggarna som behöver lära sig att ta hand om befintliga byggnader på ett resurseffektivt och varsamt sätt.

Du som är medlem i Svenska byggnadsvårdsföreningen är förutsättningen för att vi ska kunna granska och uppmärksamma dessa allvarliga missförhållanden. Tyvärr är vi som organisation ganska ensamma om det. Kommunen själv och de organ som ska granska regeluppföljningen har inte reagerat än. För gemene man är det nästan omöjligt att sätta sig in i alla turer. 

Vi kämpar vidare tillsammans med er och hoppas att detta kan bli ett ­pedagogiskt exempel för alla ­andra onödiga och miljöskadliga rivningar av fungerande hus.

Stephan Fickler, verksamhetsledare

keyboard_arrow_up