5 God Jul önskar: Simon Olsson

Sekelskifteshuset med tillhörande smedja är det senaste i raden av Simons, 23, restaureringsprojekt! Foto: Simon Olsson 2021, simonolsson.officiell

Att finna kärlek vid första ögonkastet och att se glittret i en oslipad diamant.

Simon Olsson heter jag, och är en herre på 23år. Trots min unga ålder har jag hunnit med att flytta och renovera ett antal boenden, och jag må väll erkänna att jag har blivit smittad av mina föräldrars stora intresse för just äldre prylar och byggnader. Att bevara och föra vidare historia och kulturarv till kommande generationer.

Simon i färd med lussebaket! Foto: Simon Olsson 2021, simonolsson.officiell

…jag brukar säga att kärleken till byggnader, och historiska föremål är en livsstil och inte bara ett intresse som tittar fram då och då.

När jag fann platsen jag bor på i skrivande stund, den gamla sekelskiftespärlan och smedjan, så hade jag letat efter ett nytt boende under en längre tid. En plats med möjligheter till att åter ge en chans att blomstra. Jag hade min lista med kriterier som skulle passa: ”kakelugn, punchveranda, ateljé-byggnad och charmiga attribut” och plötsligt fanns det en annons som checkade av det hela när jag en eftermiddag bläddrade på Hemnet, och jag bestämde mig för att buda spontant, osett.

”[…] Plötsligt svar huset mitt, i en by som jag knappt varit i. ”Ett kul äventyr”, tänkte jag!”. Foto: Simon Olsson 2021, simonolsson.officiell
-”Är det någon gång jag skall spontanbuda, så är det nu!”, och plötsligt så var huset mitt, i en by som jag knappt varit i. ”Ett kul äventyr”, tänkte jag!

Smedjan är inredd för att kunna ta emot ett stort antal gäster för större fester, eller lite skönt häng med de närmaste. Foto: Simon Olsson, 2021, simonolsson.officiell

Sedan 6-månader tillbaka är jag ägare av min lilla ”gård” mitt inne i byn Eket, och renoverar och försöker väcka liv i de äldre byggnaderna igen genom: att plocka bort det som blivit ”sönderrenoverat” och leta fram de äldre vackra attributen igen, att byta fönster, att plocka fram snickarglädje och känna de gamla plankgolven under fötterna, och inte att förglömma: att skaka liv i den gamla punchverandan, som på typ 1950-talet fick sin pardörr och spröjsade fönster borttagna. Det må väl ändå vara allas dröm att sitta och fika på en glasveranda en vacker dag när solen glittrar in…eller?

Sekelskiftesvillan är djupt inbäddad i snö. Foto: Simon Olsson 2021, simonolsson.officiell

Kom och hälsa på hos mig, och häng med på såväl byggnadsvård som spännande loppisäventyr!

 

Simon Olsson, säljare, byggnadsvårdare och medlem i Svenska byggnadsvårdsföreningen, följ Simons konto: simonolsson.officiell på Instagram!

 

>>>Se hela julkalendern här<<<