fbpx

4 God Jul önskar: Frida Sömskar

Villa Enhörna byggdes 1912 och har sedan ett antal år återställts av Frida och hennes sambo. Foto: Frida Sömskar 2021, villaenhorna

Att föreställa sig ett varmt och ombonat julfirande första gången vi klev över tröskeln till detta hus var inte det lättaste. Visningen var en kall dag i slutet av oktober och det regnade ute – vilket det även gjorde inne. ”Dripp-dropp” lät det i utställda hinkar på inte mindre än fem olika platser i huset. Takläckaget hade pågått länge och hur omfattande skadorna var kunde vi bara gissa oss till. Trots det sa vi till varandra ”här vi ska bo!”.

Det gamla bokskåpet är omsorgsfullt vårdat och pyntat inför julen. Foto: Frida Sömskar 2021, villaenhorna

Restaureringen fick ta den tid den behövde. Huset skulle få chansen att säga sitt efter att ha stått tyst i nära tre decennier. Vid varje svårt val gällande material, metod och kulör fanns svaret ofta mitt framför oss. Det enda huset egentligen behövde var någon som lyssnade och som såg till att ge det den materia som det efterfrågade för att kunna bli helt igen. Så här med facit i hand så blev inte allt i restaureringen helt rätt, vissa gånger för att vi medvetet slog dövörat till och andra gånger är det ett resultat av kombinationen ung naivitet och okunskap. Lyckligtvis har de misstagen endast bidragit till bra lärdomar för framtiden.

Årets pepparkaksbak förberett. Från hyllan hänger en apelsingirlang. Foto: Frida Sömskar 2021, villaenhorna

Genom hela restaureringsarbetet så var det just målbilden av julen som höll sig fast allra starkast. Att kunna bjuda över och fira jul med släkt och vänner i det som skulle bli vårt hem höll arbetslågan tänd. Den målbilden fanns med oss när vi drog ut småspik till förbannelse, när vi under heta sommardagar skyfflade ut grävlingsbon ur grunden och jag klamrade mig fast vid den bilden som att den var min sista livlina när vi gjorde den fasansfulla upptäckten av hussvamp i köket…

Julgranen är tänd, paketen väntar otåligt på att bli öppnade! Foto: Frida Sömskar 2021, villaenhorna

Snabbspolar vi till idag så befinner vi oss i planeringsstadiet inför att fira vår tredje jul i huset. Huset som vi i nära 2,5 år haft glädjen av att kalla för hemma. Jag undrar när det firades jul här senast (innan vi kom in i bilden)? Svaret på den frågan kommer jag kanske aldrig att få. Däremot vet jag en sak helt säkert – fler jular under detta (numera hela!) tak kommer det definitivt att bli.

Frida Sömskar, ödehusräddare, byggnadsantikvariestudent och medlem i Svenska byggnadsvårdsföreningen, följ Fridas konto: villaenhorna på Instagram!

Den inbjudande ytterdörren var tidigare täckt av masonit. Foto: Frida Sömskar 2021, villaenhorna

 

>>>Se hela julkalendern här<<<

Meny