fbpx

3 God Jul önskar: Christopher O’Regan

Författaren Christopher O’Regan är känd från bl.a. SVT:s “Det sitter i väggarna”, men även som en av dem som förde kampen för att förhindra bygget av Nobelcenter på Blasieholmen i Stockholm. Foto: Christopher O’Regan 2021, christopheroregan

I samma takt som hetsen inför julen tilltar, med alla sina tusen göromål som pockar på vår uppmärksamhet, så smyger sig ändå på oss en stillande känsla av ro och frid.

Gamla stan i Stockholm i vinterskrud. Närmast vid vattnet, nere till vänster, syns Kornhamnstorg. I mitten höjer sig S:t Gertrud, Tyska kyrkans torn. Foto: R. Möhler 2010, CC BY-SA 4.0

Och när december lägger sitt kyliga dunkel över gränderna i mitt Gamla stan, kurar jag i värmen i min lägenhet; kokar min glögg och låter den första pepparkakan knastra i min mun, medan tankarna far sin väg till alla tidigare hyresgäster som även de har firat sina jular just här inne under många gångna århundraden.

Den slitna tröskeln hemma hos Christopher O’Regan vittnar om tidigare ägares tassande fötter. Vem vet, kanske en och annan nisse tagit sig in i sängkammaren också? Foto: Christopher O’Regan 2021 , christopheroregan

Och plötsligt känner jag en värmande samhörighet mellan dem och mig, och när min blick plötsligt landar på den urgröpta och blankslitna gamla tröskeln in till min sängkammare, så tänker jag att jag är en nu levande länk mellan de döda som har slitit, och de ännu ej födda som även dem kommer att slita samma tröskel som jag nu går över varje dag.

En vackrare julgåva än den känslan kan jag svårligen tänka mig.

God jul på er alla, både levande och döda!

Christopher O’Regan, författare och medlem i Svenska byggnadsvårdsföreningen, följ Christophers konto christopheroregan på Instagram!

Foto: Christopher O’Regan 2021, christopheroregan

>>>Se hela julkalendern här<<<

Meny