12 God Jul önskar: Ida Bohlin

Västerbottensgården ligger mjukt inbäddad i snön, den ockragula dörren visar väger. Foto: Ida Bohlin 2021

Jag får ofta frågan om vi inte ska ordna så att huset går att bo i året runt. Om vi bara drar in lite värme, renoverar alla 34 fönsterbågar (om jag räknat rätt) och ser till att det finns vinterfönster till samtliga, isolerar väggar och golv, drar in ny el, fixar vatten till köket, skaffar en ordentlig spis och varför inte dra in fiber när vi ändå håller på – ja om vi fixar allt det, då kanske vi skulle få uppleva en jul i huset.

Alla rummen är nu redo för vintern, innan de återigen kan välkomna Ida och hennes familj tillbaka till våren. Foto: Ida Bohlin 2021

Det hade utan tvekan varit magiskt. Men vägen dit är lång och i vissa fall även dyr (Ja – en del av sakerna är arbeten som ändå behöver göras, som fönstren – de ska oavsett renoveras!). Sen är det en del av mig som bävar inför tanken att göra så stora förändringar på ett så vackert hus. Tänk om charmen och själen förstörs om jag moderniserar för mycket?

Visst känner ni väl igen bänken från träslöjden? Foto: Ida Bohlin 2021

Det korta svaret är ja. Självklart drömmer jag om att få klä en praktfull gran inne salen, få känna doften av kryddpeppar, saffran och nejlikor inne i köket, få omslutas av värmen från kakelugnar, kistspis och järnspisar i rummen och lyssna till barnens glada skratt, ackompanjerat med stämningsfull julmusik på den gamla orgeln från förr.

Köket domineras av ett högskåp som nära på når helga vägen upp till taket. Skåpet stod i huset då Ida och hennes man köpte det. Foto: Ida Bohlin 2021

Men en dröm ska aldrig stressas fram. Så jag vilar lugnt i det kanske kommer sen. Har jag tur får jag kanske höra skrattet från mina barnbarn när de öppnar julklappar under granen i salen.

Fram till dess sitter jag här, 100 km bort, i min 60-tals lägenhet och sjunger ”Hyllning till huset” och önskar er alla en God Jul och ett Gott Nytt År.

Ida Bohlin, byggnadsvårdare och medlem i Svenska byggnadsvårdsföreningen. Följ Idas konto: idaevelinabohlin på Instagram!

 

>>>Se hela julkalendern här<<<