fbpx

13 God Jul önskar: Erika Åberg

I förgrunden syns några av familjens hönor av rasen Plymouth Rock. Rasen är belagd till åtminstone 1860-talet. Foto: Erika Åberg 2021 erikashus

Efter åratal av restaurering och byggande har vi äntligen kommit så långt med huset att vi hinner julpynta!😅

Röta och mögel är åtgärdat, hål i taket lagade och fönstren omhändertagna. Det finns vatten i ledningarna (och inte på källargolvet) och säker el i kablarna. Vi har ett fungerande badrum med tvättstuga och ett skapligt kök. Det är lite trångt på avställningsytorna men betydligt bättre än innan vi renoverade.

Foto: Erika Åberg 2021 erikashus

Hela restaureringsresan skildras i min bok som kom ut tidigare i år, men sammanfattningsvis betyder byggnadsvård för mig att restaurera gamla hus och lägenheter med hänsyn till historien – men att tillåta sig en varsam modernisering så att det blir ett bekvämt hem.

Ett av årets stora projekt hemma var exempelvis att installera bergvärme – men kakelugn, järnspis och en öppen spis finns självklart kvar, både för myseldning och i händelse av långvarigt strömavbrott.

Foto: Erika Åberg 2021 erikashus

Nu är det behagligt varmt inomhus och vi har tillgång till varmvatten utan att behöva elda i pannrummet flera timmar innan någon i familjen ska duscha. Det är något som många tar för givet idag, men det är inte självklart för oss som bor utanför de kommunala värme- och vattensystemen. Och det var en utopi när vårt hus byggdes 1911!

Livet i ett gammalt hus har gett mig ett perspektiv på både vår samtid och historiens vardag.

Erika Åberg, byggnadsantikvarie, programledare, författare och medlem i Svenska byggnadsvårdsföreningen. Följ Erikas konto: erikashus på Instagram!

 

>>>Se hela julkalendern här<<<

 

keyboard_arrow_up