
Efter åratal av restaurering och byggande har vi äntligen kommit så långt med huset att vi hinner julpynta!😅
Röta och mögel är åtgärdat, hål i taket lagade och fönstren omhändertagna. Det finns vatten i ledningarna (och inte på källargolvet) och säker el i kablarna. Vi har ett fungerande badrum med tvättstuga och ett skapligt kök. Det är lite trångt på avställningsytorna men betydligt bättre än innan vi renoverade.

Hela restaureringsresan skildras i min bok som kom ut tidigare i år, men sammanfattningsvis betyder byggnadsvård för mig att restaurera gamla hus och lägenheter med hänsyn till historien – men att tillåta sig en varsam modernisering så att det blir ett bekvämt hem.
Ett av årets stora projekt hemma var exempelvis att installera bergvärme – men kakelugn, järnspis och en öppen spis finns självklart kvar, både för myseldning och i händelse av långvarigt strömavbrott.

Nu är det behagligt varmt inomhus och vi har tillgång till varmvatten utan att behöva elda i pannrummet flera timmar innan någon i familjen ska duscha. Det är något som många tar för givet idag, men det är inte självklart för oss som bor utanför de kommunala värme- och vattensystemen. Och det var en utopi när vårt hus byggdes 1911!
Livet i ett gammalt hus har gett mig ett perspektiv på både vår samtid och historiens vardag.
Erika Åberg, byggnadsantikvarie, programledare, författare och medlem i Svenska byggnadsvårdsföreningen. Följ Erikas konto: erikashus på Instagram!
>>>Se hela julkalendern här<<<
Är en oberoende, ideell förening som jobbar för skydda, vårda och bevara byggnader och bebyggelsemiljöer från alla tider. Det gör vi genom att skapa opinion, sprida och förmedla kunskap om byggnadsvård, beprövad byggnadsteknik och hållbart byggande.