Tänk om du fick tillgång till ett recept som kunde vända en avfolkningsbygd till att utvecklas och blomstra. Skulle du använda det då, eller bara låta bli? Om du visste att du kunde göra skillnad. Den frågan ställde jag mig på trettondagsafton 2016 och var upptakten till ödehusrörelsen som i dag har mer än 30.000 anhängare och mer än 60 engagerade kommuner i att få tomma oanvända husbebodda.
Men tänk om de tomma husen hade en större betydelse än så? Om de kunde vara en tillgång i en större klimatomställning? Skulle du göra något åt det eller bara låta bli? Även om du visste att du skulle kunna lyckas så visste du att du halvt kommer jobba ihjäl dig och vara i evig motvind?
Mitt val var enkelt, samvetet fick styra, trettondagsafton 2016 satte jag igång, när julklapparna var öppnade och nyårschampagnen var urdrucken. Resten är historia, häromdagen fick jag nyinrättat pris för en extraordinär insats från Hela Sverige ska leva för den person som har betytt mest för landsbygden. Årets landsbygdsutvecklare 2021.
Men receptet är ännu mer aktuell nu än när jag började, nu ingår receptet i en av lösningarna för att möta klimatomställningarna, på byggnadsvårdsvis! Tänk om du också skulle vilja göra skillnad, vad skulle du göra då? Och har du samvete att låta bli?
Robert Danielsson, styrelseledamot och länsombud i Svenska byggnadsvårdsföreningen, kulturarvsspecialist och byggprojektledare. Följ Robert konto: robert_danielsson_skribent på Instagram!
Robert Danielsson startade Facebookgruppen Jag räddade ett ödehus som i dag har över 30 000 medlemmar. Han driver även Landsbygdsdröm tillsammans med Jennifer Erlandsson och Theresia Sandahl. 2021 tilldelades han utmärkelsen Årets landsbygdsutvecklare av Hela Sverige.
>>>Se hela julkalendern här<<<
Är en oberoende, ideell förening som jobbar för skydda, vårda och bevara byggnader och bebyggelsemiljöer från alla tider. Det gör vi genom att skapa opinion, sprida och förmedla kunskap om byggnadsvård, beprövad byggnadsteknik och hållbart byggande.