fbpx

7 God Jul önskar: Familjen Bågling Källström

Hannah Bågling Källström med familj köpte huset 2017 och den kanske mest imponerande ”detaljen” är: tapeterna! Foto: Hannah Källström Bågling 2021, glashuset_

I slutet av 2017 fick vi tillträde till vårt drömhus. Många originaldetaljer från sekelskiftet finns bevarade, men något som vi gillar extra mycket är innertaken. När vi lyfter blicken möts vi av tapeter med bårder, i djärva färgkombinationer och mönster, som de flesta inte skulle våga sig på idag men som ändå är behagliga att vila ögonen på.

I tre rum i fil på nedervåningen finns taktapeterna kvar sedan huset stod klart 1901, men på övervåningen är de tyvärr övermålade eller nerrivna på grund av vattenskador.

Foto: Hanna Bågling Källström 2021, glashuset_

Jag har ägnat timmar åt att titta i taken och varje gång hittar jag nya detaljer. Detaljrikedomen är stor – från prickar, linjer och vågor till blommor, blad och guldskimrande soluppgångar, alla i olika färger och former med många kontraster för att framhäva varandra snarare än att matcha. Jag har försökt hitta information om taktapeter men tycker det är begränsat.

Dock har jag fått berättat för mig att taktapeter inte var ovanligt vid sekelskiftet, men det är ovanligt att de finns kvar. Jag har sett många vackra målade tak, och några tak med tapet men då med målade bårder, inte som hos oss med taktapet och fyra, fem bårder per rum.

Foto: Hannah Bågling Källström 2021, glashuset_

Tapeter blev billigare att tillverka i och med industrialiseringen på 1800talet och senare delen av det århundradet blev således tapeten något som fanns i allas hem, och trycktes i stor skala både till väggar och tak. Specifikt för tapet i taket är att mönstret behöver uppfattas lika från alla håll, med geometriska mönster av till exempel romber och stjärnor.

Foto: Hannah Bågling Källström 2021, glashuset_
Foto: Hannah Bågling Källström 2021, glashuset_

Våra taktapeter sitter på spännpapp, men jag har även sett taktapeter uppsatt direkt på bräderna i innertaket! Förr var taktapet ett billigt men vackert alternativ istället för kassett eller stuckatur, och det är synd att taktapeterna mer eller mindre glömts bort. Därför belyser jag det mer än gärna, mer taktapet åt folket!

Hannah Bågling Källström, byggnadsvårdare och medlem i Svenska byggnadsvårdsföreningen. Följ Hannahs konto: glashuset_ på Instagram!

 

>>>Se hela julkalendern här<<<

 

keyboard_arrow_up