fbpx

15 God Jul önskar: Annelie Stålnert

Foto: Annelie Stålnert 2021

Jag minns hur jag fick gå in i min farfars olika förråd och titta på hans samlingar av antika möbler och saker. Känna lukten av historia och låta hjärnan spinna i väg och hitta på små historier om i vilket hus möbeln kan ha stått.

Redan som liten flicka visste jag hur jag ville bo som vuxen.

Drömmen slog in en dag för ca 22 år då vi åkte på en förhandsvisning av Solhem byggt 1920.

Huset blev vårt Vi satt i gång och renoverade med tidningar och böcker som inspiration. Att vi ville behålla den gamla stilen var vi rörande överens om mannen och jag.

Foto: Annelie Stålnert 2021

Vi renoverar nu varvet runt igen och ser hur mycket lättare det är med all information och erfarenhet runt äldre hus som finns i dag. Plus att vi själva lärt oss en hel del av våra misstag genom åren.

På så sätt känns det roligare och lättare att renovera huset i dag.

Huset var renoverat på 80-90 talet när vi flyttade in. Men alla gamla fönster, dörrar, lister, tak, kakelugnar och golv fanns kvar i huset. Ingenting var förstört!

Vi är de fjärde ägarna och det sägs att det var tre syskon som byggde huset och bodde här. De hade handelsträdgård, kan stämma med de 24 äppelträd vi har. I trädgården finns varenda träd, buske och berså kvar.

Den enda sida av tomten som vi har ändrat var en plätt med med bara stubbar från alla granar som en gång fanns. Där har vi byggt ett poolområde och låtit äppelträden vara kvar.

Foto: Anneli Stålnert 2021

Vi har fått många tips om att såga ner dom, vi påminner oss varje sommar om hur glada vi är att vi inte lyssnade.

Foto: Anneli Stålnert 2021

Mannen vi köpte huset av grät och lämnade i från sig nycklarna och bad oss att ta hand om huset! Hans vädjan klingade i både mina mannens öron och gör det fortfarande.

Huset är ett riktigt jul hus! Som gjort för att julpynta, tända upp och bjuda in till fest! Jag tror faktiskt att huset själv ÄLSKAR att visa sig från sin bästa sida!

Alla 22 år har vi firat riktiga Fanny och Alexander jular här med fullt med människor, stoj och stim.

God jul till er!

Annelie Stålnert, influencer och medlem i Svenska byggnadsvårdsföreningen, följ Annelies konto: solhem_ett_sekelskifteshus på Instagram!

 

>>>Se hela julkalendern här<<<

 

keyboard_arrow_up