Glädjen att åter bruka

Älska återanvändning – så lyder uppmaningen på pappersmobilen som snurrar runt ovanför mitt huvud inne på Myrorna i Malmö. Älska är kanske lite starkt uttryckt men kör i vind, jag älskar återanvändning. Det är riskfritt att säga för det gör ju ni också – inte sant?

Särskilt på sommaren står återanvändningen högt i kurs och semestern är dess höjdpunkt. Då återanvänder vi de torp och stugor, ja hela den landsbygd som förr beboddes av mer strävsamma lantbrukare än vi själva. Avslappnade från arbete kör vi iväg på gårdsauktioner och loppisar (visst fanns det ovanligt många nu i sommar?) och letar efter något nytt, förlåt gammalt, att älska.

Visst kan vi vara på jakt efter något speciellt men inte sällan överraskas vi av FYNDET. För egen del hade jag ingen aning om att det i den av prylar överbelamrade byggbod som vi svängde in till 50 meter efter den handtextade LOPPIS skylten, skulle finnas ett par sportiga långfärdsskridskor modell ä, i svart skinn med gula snören och i min storlek (43 med raggsock). Den fryntlige försäljaren hymlade inte med att han tagit sig en eftermiddagsgrogg, »jag trodde inte det skulle komma någon, det har ju regnat hela dan« och han bjöd glatt under sig själv när jag förslaget dolde min lystna blick med tveksamhet. Jag fick dom för 20 spänn. Det faktum att semestern nu är slut och att hösten är på väg känns lite lättare att härda ut med detta fynd i garderoben. De behöver såklart putsas upp och slipas, men sedan är det bara att hoppas på ännu en sträng vinter.

Varför älskar vi då återanvändning? Varför är det så mycket roligare att handla på loppis än i den dyraste modeaffär? Ja, priset är såklart en faktor, men den är inte avgörande, i så fall hade vi älskat outleten. Nej, jag tror det handlar om utbudet. På loppisen hittar vi inte det senaste modet, men vad gör det, där finns ju en mångfald av moden från de senaste hundra åren. Chansen att bli ensam om en sak är också mycket större, det mesta som är till salu är helt unikt. En bonus är om vi får veta dess historia, men annars får patinan trigga fantasin.

Precis som mina skridskor kan loppisfynden behöva fixas till, men gamla grejer är ofta av hög kvalitet så det ser vi gärna som ett kärt bekymmer. Lite händig är man väl!

Precis som mina skridskor kan loppisfynden behöva fixas till, men gamla grejer är ofta av hög kvalitet så det ser vi gärna som ett kärt bekymmer. Lite händig är man väl! Den mer händige kan av några loppisfynd bygga ihop något helt nytt. Loppisprylar triggar kreativiteten och får oss att se värdet i det någon annan ansett vara förbrukat. Därför ska vi inte slänga utan lämna vidare. Det gäller såklart också våra byggnader och där tror jag att vi kan bli bättre. Bättre på att se möjligheterna till ny användning, bättre på att ta tillvara kvalitet och patina och framförallt bättre på att sprida budskapet vidare – älska återanvändning!

Paul Hansson

3/2010