fbpx

Första numret för året är här!

Aktuellt, Blogg, Nyheter

Ett äntligen anades

Anders Ericsson, redaktör för Byggnadskultur

Till Svenska byggnadsvårdsföreningen kommer en jämn ström med frågor om byggnadsvård. Ett av de vanligaste ämnena är husgrunder. Frågeställningarna är nästan uteslutande tekniska och handlar om konstruktion, fukt, ventilation och isolering. Mer sällan rör de estetik, arkitektur eller kulturhistoria.

Stephan Fickler är den som brukar besvara frågorna. Något som lett till att han genom åren samlat på sig en, inte oansenlig, mängd kunskap i ämnet. När det bestämdes att Byggnadskultur nummer 1/2024 skulle ägnas åt husgrunder var Stephan särskilt nöjd. Ett äntligen anades i rummet. Nu fanns chansen att summera och omsätta allt ackumulerat vetande till en helhet. Resultatet hittar du i hans och styrelsemedlemmen Niklas Turessons djupdykning. En byggnadsfysikalisk anrättning som är både nyttig och mättande.

Något som är tydligt när man börjar söka information om husgrunder är hur lite som finns publicerat ur ett typologiskt och kulturhistoriskt perspektiv. Detta råder Helena Lundgren bot på i sin översikt där hon går igenom det mesta mellan mullbänk och platta på mark. Tillsammans med ytterligare en rad andra texter kan man med fog påstå att det är ett grundligt nummer.

Anders Ericsson, redaktör för byggnadskultur

Är du inte medlem än? Då går numret, tillsammans med äldre nummer och böcker, beställas i vår webbshop.

keyboard_arrow_up