Badrum med träinredning har ett behagligt klimat och förmedlar en varm, ombonad känsla. Men vad ska man tänka på om man vill sätta träpanel på väggarna och dessutom strunta i tätskiktet? Bengt-Inge Gunnarsson inspirerar oss att använda sunt förnuft och återanvända det som är av god kvalitet.
Vi hade nyss avslutat arbetet med att montera ner, flytta och sätta upp ett plankhus från 1920. Kvar att göra var bara »resten«. Det var då vi erbjöds en fin, gammal köksinredning i gengäld mot att vi monterade ner den. Vi visste inte om vi behövde fler skåp att komplettera med, men plankhus och fungerande köksskåp bör slippa att bli flis. Klart vi åkte dit!
Väl på plats upptäckte vi en hel del lackad teakpanel som också skulle bort. Visserligen hade vi ingen aning om vad vi skulle använda den till, men det var helt naturligt att ta hand om den. Man slänger inte något som håller hög kvalitet och fortfarande fungerar.
Hygroskopiskt i duschen
När arbetet med det lilla 1920-talshuset fortsatte och vi kom fram till materialval för toalettdelen, var det självklart med tät golvmatta likaså att väggarna skulle kläs med träpanel och innertaket med träullsskiva. Vi hade goda erfarenheter av att använda dessa hygroskopiska material i bad och duschrum och ville inte ha in mer plast i konstruktionen än nödvändigt.
Nu var frågan vad vi skulle välja till väggarna i duschutrymmet. Jag kom då ihåg att jag på sextiotalet hade tillverkat en typ av duschväggar av teak med glas i. Alltså borde den där teakpanelen gå att använda till duschväggarna. Alla båtbyggare och ytterdörrstillverkare vet vilket enastående material teaken är när det gäller motståndskraft mot röta.
En nackdel var att samtliga panelbitar var korta och måste användas horisontellt. Innan jag började skrapa bort lacken gjorde jag praktiska prov genom att sätta ihop ett antal panelbitar och spruta vatten från olika håll. När inget vatten kom igenom kunde arbetet starta.
Mellan plankväggen och panelen finns inget tätskikt, däremot är panelen monterad med en luftspalt på cirka en centimeter. Panelen sitter stiftad fast i falsade lister såväl i sidorna som i hörnen. Hela duschväggen har sedan behandlats med en olja som på sextiotalet användes mycket av ytterdörrstillverkare. Denna oljebehandling får vi göra om ungefär vart tredje år. Duschutrymmet har nu använts i sju år och fungerar mycket bra!
TEAK
Teak är ett mycket tåligt och nästintill underhållsfritt material.
Till skillnad från mahognyär teaken möjlig att odla. Fransmännen anlade stora plantager på ön Java i Indonesien.
Det är viktigt att välja FSC-märkt virke som kommer från kontrollerade och godkända avverkningar.
Vidbearbetning av teak måste man använda hårdmetallskär eftersom virket innehåller hartser som slöar skären kraftigt.
Vid användning av nytt trä är det viktigt att minimera spillet. En kvadratmeter entumsvirke kostar cirka 1200–1500 SEK.
CEMENTTRÄULLSSKiVA
Cementträull består av grovt riven träull som binds ihop med cement till skivor i olika storlekar.
Det är ett hygroskopiskt material som har förmåga att lagra och avge fukt beroende på fukthalten i rummet.
Cementträullskivor är mycket effektiva som ljudabsorbent i tak och på väggar.
Företaget Träullit har med hjälp av designgruppen Form Us with Love tagit fram en serie olikfärgade, sexkantiga plattor som är mycket dekorativa och kan användas för att skapa mönster.
Bengt-Inge Gunnarsson
är möbel och inredningssnickare med mångårig erfarenhet av restaurering och byggnadsvård.
big@home.se
4/2013
Är en oberoende, ideell förening som jobbar för skydda, vårda och bevara byggnader och bebyggelsemiljöer från alla tider. Det gör vi genom att skapa opinion, sprida och förmedla kunskap om byggnadsvård, beprövad byggnadsteknik och hållbart byggande.