fbpx

Finn fem fel i Expressen

Foto: Mäklarcentrum

Just nu delas en mäklarannons gång på gång i byggnadsvårdsgrupperna på Facebook. Alla har blivit förälskade i den lilla orörda gården i Järlebo från 1873. Och det är svårt att låta bli, huset har aldrig blivit renoverat och saknar moderna tillskott som avlopp och vatten (men el finns). Inget har hunnit bli förstört. Ingen har renoverat bort det där som gör att det är charmigt. Och det är precis det vi som hänger på de här forumen älskar!
I anslutning till annonsen delade någon en artikel från Expressen, där huset beskrivs och där mäklaren blivit intervjuad. Jag läste och undrade vad som hänt. Har mäklaren blivit felciterad eller har journalisten skrivit precis det han sa? Förmodligen ligger sanningen någonstans i mitten. Jag tänkte vi kunde leka leken ”Finn fem fel” så att du som går i tankar om att köpa gården, eller något annat gammalt hus, får veta hur det egentligen ligger till. Nu börjar vi!

 

   
Foto: Mäklarcentrum

1. Mäklaren berättar att golvet är så nött att kvistar sticker upp ur parketten

– Ja, golven blir med tiden slitna och kvistar som är hårdare än golvet i övrigt, slits inte lika mycket och sticker därför upp, precis som mäklaren säger. En del av charmen. Men ur parketten? Parkett är mönsterlagda stavar av massivträ, inte spåntat trägolv.

2. Flera rum har klineväggar. Det betyder att halmblandad lera på in- och utsidan stärker upp väggarna

– Nej. Lerklinade väggar, som mycket riktigt är lera blandat med sand och vatten och med halm som armering, stärker inte upp väggarna. De tätar väggarna mot drag. Och gör de dessutom släta så att man kan tapetsera eller måla på om man vill. Gipsskivor behövs inte. Lerklinade väggar har dessutom den goda egenskapen att de suger upp fukt från omgivningen när det är fuktigt i luften och låter fukten avdunsta när det är torrt. Resultatet blir ett behagligt inomhusklimat. Och ingen fukt stängs in bakom något fuktskydd där det kan ligga och gotta till sig. Lerklining på utsidan av väggar förekommer, men är ovanligt. Alltså: utmärkt att väggarna är lerklinade!

3. Lerklinade väggar behöver vanligtvis förnyas med några års mellanrum eftersom de slits av väder och vind

– Absolut inte. Sitter det fast så låt det sitta. Och jag tvivlar på att väder och vind sliter på väggar inomhus. Sen har vi det här med lagning av lerklinade väggar. Mäklaren är osäker på om det går att reparera. Det går utmärkt att reparera. Faktum är att det att det är som gjort för att reparera! Gör en ny lerblandning och häll med fördel i gammal lerklining. Sen är det bara att smacka upp på väggarna igen. Ett grovputslager och ett finputslager. Det blir lika slätt som en gipsskiva efter lite övning.

4. Rymlig snedgarderob

– Det finns något i mäklarprospektet som benämns “rymlig snedgarderob“. Man behöver inte märka ord. Men det kan ändå vara bra att veta vad det egentligen heter: kattvind!

5. Skulle jag ha den som åretruntboende så skulle jag nog bygga nytt i stället

– Kära köpare av den här gården. Jag hoppas du inte tänker som mäklaren som skulle byggt nytt. Klart det går att bo året runt här med en varsam renovering, med små medel dessutom. Att vårda ett hus enligt traditionella metoder, dvs hålla på med byggnadsvård, behöver inte alls vara dyrt. Man gör så lite som möjligt bara (och att använda moderna maskiner är helt ok). Behöver du hjälp, hör av dig till Svenska Byggnadsvårdsföreningen. Vi är nämligen experter inom området!

Några sista ord
Du som är intresserad men tycker det verkar jobbigt med all mark? Köp och stycka av marken. Men tänk dig för inom du styckar av. En av kvalitéerna är att det faktiskt finns mark runt om gårdscentrum så börja med att stycka av utskiftet (den marken som inte ligger i anslutning till gården). Lite mark är dessutom bra att ha kvar. Som Mark Twain sa en gång ”Köp land, för det tillverkas inte längre”.

Linda Svenson,
Länsombud på Svenska Byggnadsvårdsföreningen

keyboard_arrow_up