fbpx

Isolering vid ombyggnad av “kallvind” under mansardtak?

Frågeställare: Fredrik

Hej, Jag bor i ett hus från 1932 med mansardtak. Vid något tillfälle har någon byggt en trappa upp till hanbjälksvinden (har för mig att det som vanligtvis är kallvind, längst upp, heter så) och byggt ett varmt rum som en isolerad “låda” där uppe. Saken är den att det läcker fuktig varmluft upp via trappan, och det finns lite mögelpåväxt på innertaket. För att få bort det problemet hade jag tänkt att bygga ett loft genom att bygga in trappan, rummet, och lite till, till en tät “låda”. Utanför hade jag tänkt lämna fritt på sidorna och ovanför så att det fortfarande finns en kallvind som är luftad som tidigare. Det jag undrar är hur jag ska tänka med isoleringen runt det nya loftet? Jag antar att det att luften som nu läcker upp är fuktig är dåligt, men att det att luften är varm ibland kan vara bra? Om jag lägger en ångspärr och isolerar ordentligt så kan man ju tänka sig att hanbjälksvinden blir kallare och att fuktig luft utifrån då istället fäller ut fukt där. Hur ska jag då tänka med isoleringen mellan loftet och kvarvarande kallvind egentligen? Eller för den delen med ventilationen ut/in från kallvinden? Kan ju också nämna att den nedre delen av mansardtaket och hanbjälksvindens golv är isolerade med sågspån för tillfället. M.v.h. / Fredrik

Svar: 

Du tänker helt rätt – det får inte läcka luft men det gör inget med lite spillvärme till vinden. Med andra ord är det viktigt att rummet och rummets utbyggnad över trappan blir tät. 1932 hade man använt vindpapp under innerpanel för ändamålet men annan ångbroms fungerar också. Förutsatt att ni inte använder cellplast eller mineralull förstås, då måste ni tyvärr plasta in det hela. Passande isolermaterial i ert hus är tex cellulosafiber och linfiber som kan levereras i skivformat. Men det finns fler alternativ, läs artikeln Isoleringsmaterial från A-W eller köp helt enkelt Energiboken som ger svar på de flesta isoleringsfrågorna i gamla hus.

Om ni väljer att isolera måttligt eller om ni har en varm skorsten blir det lite spillvärme som håller resten av vinden torr. Normalt skall den övriga kallvinden ventileras med en vanlig gavelventil i varje gavel men alla hus är olika och det är bra om ni övervakar den relativa luftfuktigheten med en hygrometer under ett år.

Det är viktigt att ordna med separat frånluftsventilation från de nya utrymmena på vinden så att övertrycket med den fuktiga inomhusluften har någonstans att ta vägen. Kanske kan ni använda en oanvänd kanal i skorstenen? Annars går det bra med en separat ventilationskanal ut genom taket. Använd en ställbar ventil – det är stor tryckskillnad mellan sommar och vinter i ett hus med 3-4 plan och en vidöppen ventilationskanal högt upp i huset kan bli en riktig energitjuv på vintern.

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

    OBS! Lägret i Näverkärr är nu fullt.
  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, men inte alltid specifika dieter. Var noga med att ange vad du har för matpreferenser så att lägret kan ta ställning till om det går att ordna.
    Observera att du behöver vara medlem i föreningen för att kunna delta på något av våra läger. Här kan du läsa mer om medlemskapen: https://byggnadsvard.se/medlem/medlemskap
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

maj 2020
juni 2020
Inget evenemang hittades!
Visa fler