fbpx

Fem tips för vackra fönster

Fem tips till dig som ska renovera fönster

1. Förbered
Det är inte jättesvårt att skrapa, kitta och måla fönster men som allt annat tar det lite tid att lära sig. Lägg ner lite extra tid på förberedelser, en bra och trevlig arbetsplats, stabila bockar och skarpa verktyg.

2. Undersök
Det finns gott om youtubeklipp, böcker och nätbaserade kurser att ta del av om du vill lära dig hur man gör. Googla dig fram!

3. Bra utrustning
Om rutorna behöver tas ut är det lite knepigare och man riskerar att ha sönder gamla, vackra (och svindyra) munblåsta rutor. En värmelampa som mjukar upp det gamla kittet underlättar. Arbeta med traditionella material, det finns en anledning till att linoljekitt och linoljefärg använts så länge – det är beprövade material som kan användas och repareras under lång tid.

4. Rimliga krav
Ha inte för höga ambitioner, spara några fönster till nästa sommar. Om träet är så dåligt att det behöver bytas och man inte är van att snickra så är det nog klokt att anlita en fönsterhantverkare. Är man lite praktisk av sig kan man gå en kurs eller köpa en dag med en fönsterhantverkare som kan visa hur det går till. Sen kan man ge sig på resten av fönstren själv.

5. Ha skoj
Det ska vara kul att renovera fönster! Lyssna på en bra podd eller härlig musik och drick en kopp gott kaffe medan du arbetar. Njut av känslan av att låta händerna arbeta!

keyboard_arrow_up