Färgval pannplåt på falurött timmerhus?

Vi behöver troligen lägga om taket som suttit sedan 60-talet på vårt timmerhus i Jämtland. Vi bedömer att en lagning inte räcker och planerar istället för ny pannplåt. Klurigt dock med färgsättning oavsett om man målar själv eller lägger förmålat. Vad är erfarenheterna från experterna som förhoppningsvis sett många fler lyckade och misslyckade tak än undertecknad?

Svar:
Pannplåten med sin karaktäristiska profil har funnits över 100 år och oftast har den varit ommålad vilket kräver ett minimum av underhåll. Den åldras vackert och blir matt men i skuggiga och vindskyddade lägen kan det efterhand bildas rost. Eventuell målning kan med fördel göras efter att plåten stått ommålad och ytan har betats av väder och vind. I dessa fall brukar man rekommendera linoljefärg med en grundfärg som innehåller zinkfosfat. Fabriksmålad plåt ger en lite ”industriell” karaktär men håller numera ganska länge. Men när det börjar flagna är det svårare att underhålla.

De vanligaste färgerna på plåttak var svart och rött men andra färger förekom också. Till exempel ville man imitera det exklusiva koppartaket och målade ärggrönt vilket har blivit lite av en trend under senare år.