Fylla igen hål i vägg med fogskum?

Hej! Vi har i ett försök att minska elkostnaderna precis fått installerat en luftvärmepump. Vid installationen råkade montörerna borra hålet genom väggen på fel plats vid första försöket, så de gjorde ett till hål och fyllde igen det första med fogskum utan att diskutera det med oss först. Huset är från början av 1900-talet och väggen är timrad. På utsidan är det panel och på insidan glasfiberisolering och spånskiva som sattes dit vid renovering på 80-talet. Vi har FTX som ventilation. Jag har för mig att fogskum i timrade hus inte är att rekommendera och undrar nu hur vi ska göra med hålet? Låta det vara som det är eftersom fogskummet redan är där eller försöka få bort det igen?

Svar:
Fogskum används flitigt av hantverkare, det är enkelt att hantera, härdar snabbt och löser tidsödande ilagningar på ett kick. Tyvärr består det av en riktig kemikaliecocktail som är miljöfarlig och särskilt giftig vid brand. Dessutom är det olämpligt i träkonstruktioner där det kan förekomma fukt som runt fönster eller i väderutsatta lägen.

Om det bara är detta enda hål som är fyllt och ordentligt förbyggt med panel har det nog mindre teknisk betydelse för huset. Även från antikvarisk synpunkt kan man argumentera att huset är ombyggt med moderna material sedan tidigare.