Tranemo är en liten tätort i södra delen av Västra Götaland. Det är en bygd präglad av industrialismen och 1900-talets bebyggelseexpension. I utkanten av centralorten ligger Snickerifabriken Tranemo AB, en låg, anonym putsad fabriksbyggnad vid sidan av vägen. Här har man tillverkat snickerier sedan 1940-talet. Idag drivs snickeriet av tre mycket olika personligheter som förenas av en dröm – att driva en snickerifabrik.
Jag träffar en av delägarna, Tommy Pettersson. Han är konstnär med flera separatutställningar bakom sig. Han börjar med att ge en bakgrund till snickerifabriken som också är en bild av förändringen inom svenskt byggnadshantverk under andra hälften av 1900-talet. – Snickerifabriken startade 1949 som familjeföretag. Man tillverkade fönster och dörrar av hög kvalitet och skräddarsydda lösningar i samråd med kunderna. Under 1960- och 70-talet tvingades man pressa priserna för att vara konkurrenskraftiga – en situation som inte gynnade kvaliteten och hantverkskunskapen. Trots det försökte man hålla sin linje. Man genomgick ett generationsskifte och fabriken drevs vidare, men i slutet av 1990-talet var den på grund av sjukdom till salu.
– Både som barn och vuxen har jag haft en djup känsla för trä, berättar Tommy. Materialet är ett centralt tema i alla mina konstverk, men också en viktig del
Intressant, eller hur?
Som medlem får du tillgång till alla våra artiklar och kan ställa frågor om byggnadsvård.
Bli medlem för att läsa vidare eller logga in nedanför.