fbpx

Dolda skatter på Skånes kyrkvindar

När kyrkorna valvslogs under högmedeltiden, blev delar av de romanska målningarna kvar ovan valven, dolda för människors blickar. Henrik Nilsson berättar om ett pågående projekt för att undersöka, bevara och sprida kunskap om ett bortglömt kulturarv.

3D-visualisering av koret i Hofterups kyrka, bevarat kalkmåleri skymtar ovan valven. FOTO: Andréason & Leibel

Medeltidens byggnader har ständigt genomgått förändringar. Krig, politik och klimatpåverkan har påverkat vilka byggnader och miljöer som följt oss in i modern tid, men även människans egen vilja att förbättra och förändra har spelat stor roll.

Kyrkorna är bland de äldsta byggnader vi har i Sverige. De har genomgått otaliga ombyggnationer, och har under de senaste århundranden varit föremål för fallstudier för olika restaureringsprinciper och doktriner.

Kyrkan byggs

Under slutet av 1000-talet började de första helgedomarna, träbyggnader uppförda i resvirke, att ersättas av stenbyggnader i nuvarande Skåne. Kyrkorna byggdes med huggen sten, en teknik som inte fanns inhemskt utan krävde en kunskap som kom utanför landets gränser.

Byggmästare utifrån förde med sig nya tekniker, dock användes nästan alltid lokalt material. Dessa byggmästare, starkt knutna till kyrkan eller olika kunga- och herremansätter, förde troligen också med sig tankar och

Intressant, eller hur?

Som medlem får du tillgång till alla våra artiklar och kan ställa frågor om byggnadsvård.
Bli medlem för att läsa vidare eller logga in nedanför.

Inget/Glömt lösenord?
keyboard_arrow_up