fbpx

De gamla sorterna är mindre sårbara

FOTO: ANNA LOKRANTZ

3 frågor till Martin Gren som driver Kinnekullefrö, ekologisk odling och försäljning av frön.

Hur började det?
– Jag hade en idé om att bli självförsörjande, och när vi sedan köpte hus på Kinnekulle, började jag attmodla. Det var stora kostnader att
köpa frön, så jag prövade att ta egna. Så småningom blev jag också intresserad av gamla sorter och upptäckte »Fröuppropet«. Det var ett SLU projekt som innebar insamlande av gamla frön. I projektet återupptäcktes många sorter, bland annat närmare 200 olika sorters ärtor och bönor.

 

Jordkällarna på Kinnekulle i Västergötland är ofta byggda i lokal kalksten. FOTO: ANNA LOKRANTZ

Varför är det viktigt med odlad mångfald?
– Inom konventionell odling används få sorter och de är anpassade för matproduktion. Exempelvis ska säden ha korta strån, eftersom halmen inte längre används som den gjorde förr.

Detta ger en sårbarhet, som vi nu kan se när det gäller bananer. Det har dykt upp en svampsjukdom som går på bananer, och eftersom det är samma sort nästan överallt, så riskerar alla bananer att slås ut. De gamla sorterna hade stora variationer inom sorten, som gjorde att de blev mindre sårbara. Idag sprutar man istället för att undvika sjukdomar. De gamla sorterna har goda gener, som man både kan förädla och utveckla nya sorter från.

Nu väntar grobarhetstester och packning, innan fröförsäljningen startar i januari. FOTO: ANNA LOKRANTZ

Har du några tips till den som vill börja odla?
– Börja med att få upp en jordplätt och tillsätt gödsel. Odla rotfrukter, ärtor och bönor, det är bara att stoppa ned dem och vattna.
Ibland tycker jag att man gör odling till något onödigt komplicerat. Jag tycker att det är roligt med ärtor och bönor, de är favoriter genom sin långa historia. Bland tomaterna tycker jag om Ida Gold som är en söt och god körsbärstomat och Glacier som är en frilandstomat anpassad för svenska förhållanden.

Jag har en webbshop som är inriktad mot småodlare, med mindre förpackningar. Det finns ett intresse även från vissa lantbrukare, framför allt för groärtor som är bra att använda vid fyrskifte.

Försäljningssäsongen för frön är jan–april, så just nu är shopen stängd. För tillfället håller jag på att tröska, göra grobarhetstester och packa.

 

Anna Lokrantz

Kunskapsplocket publicerades ursprungligen i magasinet Byggnadskultur nr 4, 2019.


MARTINS LÄSTIPS

Stefan Sundströms bok »Stefans lilla grön«

Matti Wiking Leinos bok »Spannmål: svenska lantsorter«

Besök också hemsidan kinnekullefrö.se

keyboard_arrow_up