fbpx

Att värma eller inte värma?

Frågeställare: lottik
Vi kopte forra aret en stuga i nord vastra Skane fran 1964 och tillbyggd 1972. Den ar 90 kvm och ar en sk Vastkust-stuga. Den har lite isolering i vaggarna och vinden har blivit tillaggsisolerad med mineralull. De flesta fonstren ar gamla tva-glas fonster.

Vi vill helst tomma allt vatten och inte varma den pa vintern nar vi inte ar dar men har forstatt att det kan hanga ihop med om det finns en daggsparr i vaggarna och i vindsutrymmet att vi kanske maste halla varmen gaende – men det blir sa dyrt!

Just nu varms vattnet och elementen av en gammal kombinations panna fran 70-talet. Vi vill installera en kamin och en varmvatten beredare – kan vi gora det med den isolering som formodligen ar i vaggarna/vinden? Tack for svar!

Svar:
Denna fråga kan inte besvaras ordentligt utan besiktning eller noggrannare underlag. Om du är medlem i Byggnadsvårdsföreningen kan du kontakta ditt länsombud som kan hjälpa dig vidare.
Om ni låter huset stå ouppvärmt finns dels den lilla risk med isoleringen som du nämnde men utkylningen kan få andra konsekvenser som mögel i textilier och tapeter som lossnar. Dessutom risken för frostskador om det finns vatten som kan frysa.
Normalt rekommenderar man därför en stödvärme på 5-7 grader.
Om ni ser över isoleringen och tätningslister kanske det inte behöver bli alltför dyrt. Eventuellt är det dags att byta kombinationspannan?
I webbshopen hittar du vår tidsskrift Byggnadskultur. Nr 1 2010 handlar om fritidshus och där finns en artikel om hur du skyddar stugan.

keyboard_arrow_up