fbpx

Är kattvinden bärande?

Vi bor i ett hus med plankstomme byggt 1935 med mansardtak. I ett av rummen på övervåningen är det kattvind i ytterhörnet, en fönsterkupa och sedan en kattvind man inte kan gå in i. Vi vet inte riktigt vad det har varit. I rummet bredvid är kattvindarna borttagna (om det funnits några). Jag undrar om kattvindarna är bärande på något sätt i ett sånt här hus eller kan man ta bort dem?

Svar:

Ja, kattvindarna döljer en bärande konstruktion. Principen för en takstol är att den får sin stabilitet genom bjälkar som sammanfogas i trianglar. I ett brutet tak bildas en triangel högst upp (vinden) med bjälkar (sparrar) i takfallen som sammanfogas med en vågrät hanbjälke. Denna triangel vilar på två trianglar i mansardvåningen. Dessa trianglar utgörs av nedre sparrar i takfallen, lodräta stödben och den vågräta bjälke som utgör i mellanbjälklaget. Utrymmet i de nedre trianglarna kläddes oftast in och bildade kattvindar.

Stödbenen bakom väggbeklädnaden till kattvinden har med andra ord en viktig konstruktiv betydelse för att föra ned taklasterna vinkelrätt mot långsidans ytterväggar. Utan dem kan ytterväggarna tryckas ut och själva taket kan få allvarliga sättningar, till exempel vid stora vind- eller snölaster.

Rådgör med en konstruktör hur ni kan säkra upp konstruktionen, ofta kan stödbenen flyttas ut något för att skapa större golvyta.

 

 

 

keyboard_arrow_up