fbpx

Ångbroms, vindpapp eller ingenting mellan källare och första våning?

Vi har en källare under halva huset. Källaren är enkel, oisolerat. Vi har renoverat den lite grann, vi har grävt ur och gjutit en ny golvplatta, samt putsat och målat väggarna. Vi har tagit ur vedpanna och ska ha bergvärmepump där istället. Vi kommer installera element i källaren för att ha lite värme så inget fryser på vintern. Vi har byggt ett nytt bjälklag mellan källare och första våning (kök), mellan åsar har vi lagt råspont. Vi har inte bestämt än isolering men det blir träfiber eller cellulosa, ovanpå det kommer vi lägga bjälklagsplåt för vattenburen golvvärme. Vi kommer ha massivt trägolv på det (det blir skurgolv).
Än så länge har vi inte bestämt om vi kommer ha skivor eller nåt underifrån bjälklaget som källartak eller om vi kommer låta det vara som det är.

Så till min fråga, behöver jag ha vindpapp eller ångbroms i bjälklag eller ingenting? Jag undrar om det är nödvändigt eftersom källaren är oisolerat och än så länge odränerat (huset är dock på en kulle). Det kan vara lite fuktigt ibland i den och den kommer aldrig vara uppvärmd lika mycket som köket.
Kanske bra att det blir lite tätare (med duk alltså)? Eller inte?

 

Svar:

Om källaren hålls normalt källar-torr genom spillvärme från värmepump och vinteruppvärmning finns normalt inga behov av extra skikt i bjälklaget. Det är en god idé att ha en vindpapp i bjälklagskonstruktioner, både för att minska konvektion (luftrörelser) och för att förhindra att bjälklagsisoleringen blir exponerad när trossbottenbrädorna torkar isär på sikt. Även om trossbottenbrädorna är spontade så kan de krympa så pass mycket på lång sikt att det blir glipor på vissa ställen. Om ni monterar plywoodskivor som källartak kan ni bortse från vindpapp på trossbotten eftersom att skivorna har samma funktion.

När det gäller golvvärme så är rekommendationen att inte överstiga 35mm tjocklek på trägolvet, men för att erhålla optimal effekt från golvvärmen bör inte golvet vara tjockare än 16mm. Inga golv blir så varma som de med golvvärme, men det går att bygga varma golv på andra sätt. Det man behöver tillgodose i konstruktionen för detta är att isoleringen verkligen når upp till golvets undersida och att minimera konvektion genom att täta ordentligt mot luftdrag. Om ni använder lös isolering bör denna packas väl för att förhindra sättningar i isoleringsmaterialet. Annars kan det bli en luftspalt mellan isolering och golv som gör att isoleringen inte återger den lagrade värmen till fötterna och golven upplevs som bullriga och kalla.
Frågan är besvarad av timmerman Niklas Turesson, Alla Tiders Hantverk AB
keyboard_arrow_up