fbpx

Renovering av torpargrund som blivit delvis renoverad med cement

I mitt ödetorp har någon påbörjat en renovering för omkring 15 år sedan. Problemet är att man har då gjutit en ny grund i betong runt nästan hela torpet. På vissa delar saknas dock grund helt och det är hål rakt ut. Problemet för mig är då hur jag sak gå vidare med renoveringen. Jag tycker inte om att ha en betonggrund under syllen. Betong skapar väl mycket mer problem med fuktvandring in i syllen? Jag ska anlägga en modern mullbänk med lerklinade insidor och hasopor. Frågan är då om jag borde bila bort betonggrunden och återskapa originalnaturstensgrunden eller om det går att använda betonggrunden? Stenarna från den tidigare naturstensgrunden ligger utspridda runt huset. I så fall ska jag inte bila bort hela betonggrunden utan endast de översta 20-30 cm och mura med natursten ovanför de. Frågan är också om jag bör göra det isåfall med kalkbruk eller bara försöka kallmura? Jag vet inte heller hur djup betonggrunden är, den är förmodligen inte på frostfritt djup eftersom en av sidorna har spruckit. På ena sidan har också en av syllstockarna bytts mot någon planka från byggandeln, bör den bytas ut till riktigt timmmerstock också? jag ska ända byta fler syllstockar. Tack på förhand!

Svar:

Vanliga problem med betongpågjutningar är att de ligger an mot syllar samt att de är för täta och stela för att gammalt hus och marken det står på. Men så länge betongen är skild från trämaterialet med underlagspapp och det inte finns risk för inträngande vatten från en utkragande grund så kan det fungera om marken är stadig. Men marken ser inte stadig ut, på bilderna ser man delvis sprucken betong vilket betyder att marken under behöver stabiliseras och antagligen dräneras. Det viktigaste är att gräva ut ordentligt i hörnen under knutkedjorna till frostfritt djup och göra en stadig grundläggning för hörnstenarna och eventuellt bärstenar på långsidorna. Sen kan man fylla upp mellan de bärande stenarna med en enklare grundläggning. Kanske kan delar av betonggrunden vara kvar där den är stabil?

Om grunden skall fyllas med skumglas och tätas med lera är det viktigt att grunden inte rör sig för mycket. Fördelen med kallmurning är att det är relativt enkelt att justera mindre sättningar men målsättningen bör ändå vara att skapa en stabil grund. En naturstensgrund murad med kalkbruk blir tätare och är heller inte jättesvår att underhålla. Beträffande syllstockarna är det bra om de är motståndskraftiga, dvs kvalitetsvirke med täta årsringar och hög andel kärna.

keyboard_arrow_up