Vi håller på och skrapar/värmer bort tjocka lager av någon okänd färg, troligen latex, från mur och spiskåpa runt vedspis och bakugn i vårt nyligen förvärvade lilla liggtimmerhus i Dalarna. På sina ställen verkar det vara målat direkt på det putsade bruket, och det är där som färgen har rest sig i stora flagor. Men på rätt stora ytor är det reparerat och slätat/spacklat med något som skulle kunna vara kitt, men svårt att avgöra. I alla fall blir det mjukt av speedheatern, och där sitter färgen som berget och man får värma ända in till ”spacklet” för att kunna skrapa av färgen. På sina ställen finns det också kvar rester av någon ljusgrön färg som har integrerat med ”spacklet”. Murbruket i sig är i fint skick på stora ytor men har en del djupa sprickor, troligen på grund av sättningar i timret. Vilka alternativ finns det för att reparera/fylla i så det håller? Och är det någon matt linoljefärg som blir bäst om de ”spacklade” ytorna inte lämpar sig för kalkavfärgning? En intressant detalj är att muren bakom vedspisen, där också bakugnen har sin öppning, är plåtklädd. Har aldrig sett det förr. Nu är den också målad, men är det typiskt för den tid när den sattes upp?
Svar:
Alltid svårt att svara på bilder, när man vill känna på ytorna. Men det ser ut som limfärg i botten. Skulle förslå att blöta ytan och plasta in, för att fukta och fukta igen för att se om det släpper bättre än att värma bort. Ihåligheter får fyllas med putsblandning typ hydraliskt kalkbruk. Sedan om man får ytorna riktigt rena måla med kalkfärg eller en limfärg.
Jag är uppvuxen i Stockholm men tillbringat somrar och vinterlov i Örnsköldsvikstrakten sedan mitten av sextiotalet. Jag brinner för byggnadsvården och speciellt traditionellt måleri och färgsättning inom- som utomhus. Intresset och kunskapen har ökat efter 23 års anställning som målare på friluftsmuseet Skansen. Som Örnsköldsviksbo satsar jag nu på traditionellt måleri, färgsättning och konsultverksamhet i Västernorrland. Som länsombud vill jag se till att vi vårdar och värnar vår bebyggelse och våra kulturmiljöer, samt väcka intresse för hantverket och äldre material.