fbpx

Frågeställare: Mikael
Jag skall byta min dörr till ett hus som är byggt 1936 och klassat som kulturhistorisktvärdefullt (klass grön). Var kan jag köpa denna helst i ek?

Svar:
Om huset är byggt 1936 är det högst sannolikt i funktionalistisk stil, en stil som trots att den är sparsamt utsmyckad är känslig för förändringar. Man kan säga att alla ändringar märks mer när arkitekturen i sig är återhållsam. Därför tycker jag det är bra att du lägger ned lite extra krut på att hitta en dörr som passar, dörren är ju en av de detaljer som ofta är mycket medvetet utformade under den här epoken.

Är den befintliga dörren original? Det är sällan en ny standarddörr passar till huset och inte heller alltid till måtten för den gamla dörren. Kontakta en erfaren snickare och rådgör (du kan få tips om lämplig person eller lämpligt företag av ditt länsombud). Ibland kan man renovera och komplettera originaldörren. Annars kan man bygga en kopia.

Om dörren är utbytt sedan tidigare kan du ta reda på hur originaldörren såg ut. På kommunens stadsbyggnadskontor kan du hitta bygglovritningar och på stads- eller länsmuseet kan du ofta hitta äldre fotografier på huset.

keyboard_arrow_up