fbpx

Ytskikt, putsad mur.

Vid vår lilla vedspis finns en vägg som är kaklad nertill och ovanför putsad och linoljefärgsmålad mur.
Den putsades för ca 10 år sedan med ett tunt lager gips som nu släpper och alltså behöver knackas bort. Vad ska jag putsa om den med innan jag målar om? Gips igen? Kalkbruk?

Svar:

Svaret blir lite tudelat beroende på er nivå av insats.
Är det så att ni ”bara” tänkte fräscha upp med ny färg så skulle följande fungera:  en skrapning av lös färg, en rengöringstvätt för att bli av med de eventuella fetter som lätt blir i en köksmiljö. Sedan fungerar det att använda ett gipsspackel igen där färgen lossat (baserat på att ni använt gips innan) och göra en ommålning enligt vald färgtillverkares anvisningar.
Väljer ni att återgå till lite mera traditionella material så är en omputsning att föredra. Knacka bort färg och gips, kontrollera underliggande puts och om den sitter bra så kan den vara kvar. Är underliggande puts dålig så får även denna knackas ned.
Ny puts appliceras i erforderlig tjocklek, och här kan ni använda ett vanligt kalkbruk, och slutstruktur är tycke och smak (kanske lika tidigare målade ytor).
Men sen blir det lite klurigt med färgval..
Vill ni åter vill använda linoljefärg så måste kalkputsen vara fullt härdad, karboniserad, och detta brukar ta 3- 6 månader. Lägger man på linoljefärg innan så finns en risk att den förtvålas och mister sin vidhäftning.
Väljer ni att använda en äggoljetempera så är det samma härdningstid, detta då även denna färg innehåller olja.
Kalkfärg kan ni använda direkt putsen torkat, dvs 1-2 dagar. Sen härdar putsen tillsammans med kalkfärgen.
keyboard_arrow_up