fbpx

Vilken vit kulör på fasaden?

Frågeställare: Peter Karlsson
Hej! Har ett hus byggt 1930 med rött tegeltak och gråblå spröjsade fönster. Huset är nu gult men vi vill måla det vitt. Vilken vita demidekk kulör passar bäst till de gråblå fönstren. Vi har provmålat med kulörerna, lys antik, froströk och sandsten. Vi är rädda för att huset bli för vitt, för grått eller för gult och att fönstren ska få huset att se blått ut. Mvh Peter

Svar:
Det är väldigt svårt att färgsätta hus så här på distans. Hur ser omgivningarna ut, både grannarnas hus och vegetationen. Hur ser de valda kulörerna ut vid olika årstider och hur går de ihop med takets och grundens färg?  I Byggnadskultur nr 1 2008 finns bra artiklar om färgsättning, det numret kan du köpa i vår webbshop: http://www.byggnadsvard.se/webbshop/byggnadskultur/byggnadskultur-2008-1.
Vi byggnadsvårdare använder i första hand material med ett känt åldrande, kända ingredienser och som är enkla att underhålla. När det gäller färg så förespråkar vi i första hand linoljefärg och slamfärg. Därför är jag dåligt insatt i din färgleverantörs kulörer.
Med dessa reservationer som bakgrund skulle jag kunna tänka mig att en ljust varmgrå kulör skulle kunna fungera bra. Provmåla tex med standardkulören NCS 1502-Y. Ditt hus ser ganska nytt ut och man behöver därför kanske inte slaviskt följa 1930-talets färgsättningar.

keyboard_arrow_up