fbpx

Vilka mått ska vi välja till nya fönster?

Vårt hus i Värmland är från slutet av 1800-talet. Den gamla bilden visar huset med de gamla fönstren, vilka har bytts ut i omgångar. De små fönstren på framsidan (huvudbilden) tycker vi förstör husets utseende väldigt mycket, så vi skulle vilja byta dem. Helst vill vi beställa spröjsade fönster med sex fönsterrutor likt de på den gamla bilden, trots att husets övriga fönster inte ser ut så. Vi har inga planer i nuläget på att byta de andra fönstren eftersom de fungerar bra.

Om vi beställer spröjsade fönster med samma karm-mått som husets övriga fönster, blir glasrutorna bredare än högre. Bör fönstren vara högre/smalare än så? Vi undrar om det finns något “gyllene mått” för vilka proportioner fönster bör ha för att vara vackra och tidsenliga?

Vi är nybörjare på det här med byggnadsvård och har inte gjort något alls med huset sedan vi flyttade hit. På sätt och vis känns det onödigt att byta ut fungerande fönster men samtidigt tror vi att huset skulle bli så mycket vackrare om vi gjorde det.

Svar:

Bra att ni har gamla foton! Troligtvis hade de ursprungliga fönstren lösa innerbågar och byttes sedan till kopplade bågar utan spröjs någon gång i mitten på 1900-talet. Därefter har fönstren på baksidan bytts en gång till till mindre fönster. Den typen av minskning av fönster skedde ofta i samband med att man byggde fast bänkinredning i köken under fönstren, som var högre än fönsterbröstningen. Och då kanske de ville ha symmetri på fasaden? Har huset fått ny panel? Fönstren ser ut att sitta lite längre in i fasaden än på den gamla bilden. Kanske en tilläggsisolering? Det gör mycket för husets historiska karaktär att fönstren hamnar i liv med fasadpanelen.  I vilket fall ser det ut som att fönstrens bredd är lika som förr. Om ni demonterar ett av de små fönstren och karmen så kommer ni kunna se det ursprungliga fönstrets storlek och karmyttermått i stommen. Då har ni måtten för beställning av nya fönster och det kommer också att ge proportionerna på glasrutorna. Det fanns både mer fyrkantiga och mer liggande rektanglar. Gå till ett snickeri som är specialiserat på traditionella träfönster med tätvuxet kärnvirke. Ni hittar det genom era länsombud.

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

    OBS! Lägret i Näverkärr är nu fullt.
  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, men inte alltid specifika dieter. Var noga med att ange vad du har för matpreferenser så att lägret kan ta ställning till om det går att ordna.
    Observera att du behöver vara medlem i föreningen för att kunna delta på något av våra läger. Här kan du läsa mer om medlemskapen: https://byggnadsvard.se/medlem/medlemskap
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

maj 2020
juni 2020
Inget evenemang hittades!
Visa fler