Ventilrenovering i putsfasad

Hej,

Vi har ett flertal klaffventiler med inputsade ventilgaller på utsidan fasad på hus från 1902. Galler sitter helt i liv med puts och saknar skydd mot vatten. Ventilhålen går rakt igenom fasad horisontellt (borde slutta utåt och nedåt?) och det är öppet rakt till trästomme. I hålet är stommen bitvis murken och vattenrosor syns på tapet runt klaffventilerna. Hur renoverar vi ventilerna bäst när vi ändå gör om putsen och vilka delar finns för att dels göra det säkert mot vatten, dels hålla det fräscht och lättstädat. Hur sätter man fast insektsnät bäst och finns det rör/kanal att dra igenom hela hålet som kan sluta tätt? Hur monteras isf dessa? Galler och klaffventiler kommer vi återanvända.

Tusen tack på förhand!

Emelie

Svar:

Ventilgaller från den här tiden är i gjutjärn som är motståndskraftigt. Stålborsta bort löst material och grunda med  rostskyddsfärg, till exempel järnmönja. Ventilgenomföringar lutar i regel inte för att fungera optimalt men en svag lutning utåt kan minska skador på grund av inträngande vatten i väderutsatta lägen. Det finns olika lösningar med insatsrör och insektsnät i handeln men man kan även putsa släta ytor i genomföringen. I hus med trästomme bör man ha ett spärrskikt mellan puts och trä för att för undvika svampangrepp. Insektsnät kan monteras i träram i genomföringen.

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

    OBS! Lägret i Näverkärr är nu fullt.
  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, men inte alltid specifika dieter. Var noga med att ange vad du har för matpreferenser så att lägret kan ta ställning till om det går att ordna.
    Observera att du behöver vara medlem i föreningen för att kunna delta på något av våra läger. Här kan du läsa mer om medlemskapen: https://byggnadsvard.se/medlem/medlemskap
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

april 2020
Inget evenemang hittades!
Visa fler